Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Mugur Isărescu: Guvernul să strângă cureaua! BNR: Avem nevoie de corecție bugetară

Mugur Isărescu: Guvernul să strângă cureaua! BNR: Avem nevoie de corecție bugetară

"Guvernul să strângă cureaua!" Este avertismentul şefului Băncii Centrale pentru Cabinetul Cîţu, cu doar o zi înainte de marele Congres PNL. Mugur Isărescu cere o reducere a cheltuielilor bugetare, în contextul în care deficitul este la cer. Adică, avem o diferenţă uriaşă între ce chelutim şi ce încasăm.

Mugur Isărescu: Guvernul să strângă cureaua! BNR: Avem nevoie de corecție bugetară
24 Sep 2021   •   18:51

Guvernatorul BNR cere o corecţie bugetară. Ce înseamnă asta? Oameni din companii de stat ar putea să plece acasă. Salariile bugetarilor ar putea fi înghețate și în anii ce urmează, iar agenții întregi de stat ar putea fi desființate.

Nu e prima dată când guvernatorul BNR cere o corecție bugetară. El spune că în preajma alegerilor, avem mereu parte de un dezmăț al cheltuielilor bugetare.

În schimb, în ceilalți ani, strângem mereu cureaua. Așadar, vom vedea ce se va întâmpla în perioada următoare. Dacă ne uităm pe statistici, inflația a ajuns la un nivel record de peste 5,3%, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la gaze naturale și energie electrică. Și din păcate, veștile nu sunt bune nici pentru perioada următoare, pentru că prețurile vor continua să crească, iar Guvernul trebuie să găsească soluții, în condițiile în care în acest an vom încheia cu un deficit bugetar de 7,16%, după ce anul trecut am avut un alt deficit bugetar record, cel mai mare pentru România din istorie, de aproape 10% din PIB, adică o diferență uriașă între ce cheltuie și ce încasează statul român.

"Trebuie să strângi cureaua într-un fel, şi să vezi cine o strânge, la ce nivel o strânge, cum se strânge”. Este foarte greu de făcut (corecţia n.r.). Mai ales dacă ai de strâns 5-6 procente din PIB şi o întinzi pe câţiva ani. Foarte bine că o întinzi, că altfel creezi o recesiune şi deficitele vor fi mai mari. Mai reduci din deficit! Sau ştii ce înseamnă asta? Îi ştii consecinţele? Eşti economist sau eşti visător să crezi că lucrurile se fac uşor? Nu se fac deloc uşor. Păi, nu, lăsăm inflaţia...Cum să lăsăm inflaţia? Ce, dacă lăsăm inflaţia ce face? Cine plăteşte nota? Tocmai cei săraci. Nu sunt destul de sărăciţi?", a declarat Mugur Isărescu.

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu guvern News Hour with CNN
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close