Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Iulian Iancu, despre coşmarul creşterii preţurilor: "Pensionarii şi cei cu salarii mici nu vor mai avea dreptul la o viaţă normală"

Iulian Iancu, despre coşmarul creşterii preţurilor: "Pensionarii şi cei cu salarii mici nu vor mai avea dreptul la o viaţă normală"

Iulian Iancu, preşedintele World Energy Council, face apel la guvernanți să pună stop coșmarului creșterii preţurilor care le ia dreptul la viaţă pensionarilor şi oamenilor cu venituri mici. Mai mult, specialistul arată care ar fi soluția prin care România poate traversa criza facturilor la energie.

Iulian Iancu, despre coşmarul creşterii preţurilor: "Pensionarii şi cei cu salarii mici nu vor mai avea dreptul la o viaţă normală"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    10 Ian 2022   •   19:04

Pe de o parte guvernanţii ne spun să stăm liniștiți, pentru că statul compensează pentru noi. Realitatea însă este alta și arată cu totul altceva. Vin facturi foarte mari, din ce în ce mai mulți români nu se încadrează la acele compensări, iar furnizorii tac, facturează și fac profituri.

Ionel Iancu Președintele Comitetului român World Energy Council a explicat că acest coșmar trebuie să înceteze şi le-a reamintit decidenţilor soluția pentru a traversa această criză.

„În aprilie vom avea milioane de familii care nu-şi vor mai putea plăti facturile la energie"

„Din păcate nu vorbim de sute de familii, ci de milioane de familii până la 1 aprilie și trebuie să punem stop imediat acestui coșmar.Dacă vă aduceți aminte chiar în timpul dezvoltării legii spuneam că trebuie stopată imediat această lege pentru că ea nu va produce efecte în sensul scăderii, ci în sensul creșterii prețurilor.

Din păcate am avut dreptate! Prețurile s-au dublat sau triplat și iată că vin facturi de 10 ori, de 20 de ori mai mari. Ce se întâmplă în această situație? Nu facem altceva decât să transferăm întreaga povară a crizei pe seama oamenilor, din păcate a celor mai în vârstă, a pensionarilor și celor săraci în marea lor majoritate.

Mii de români şi-au pierdut locul de muncă din cauza creșterii preţurilor

Din păcate, procentul va crește undeva către 80% dintre consumatorii casnici ai României în paralel cu pierderea locurilor de muncă pentru acele societăți care nu își mai pot permite să plătească asemenea facturi. Sunt societăți cu care am vorbit zilele trecute care au primit în factură ofertă cu un preț de 10 ori mai mare decât prețul de anul trecut.

A rebuit să se ducă activitatea, să disponibilizeze personal. Vă reamintesc că la Electro Argeș o unitate reper, au fost 250 de oameni daţi afară în Ajun de Crăciun.

Într-o nișă specializată oamenii aceia pleacă din țară, noi pierdem locuri de muncă, pierdem activități economice. Iată de la Electro Argeș la Azomureș și Alro. Ce fac acei oameni pentru că ei pe deoparte îşi pierd salariile, pe de altă parte le vin facturi pentru care nu își mai pot permite plățile lunare și atunci trebuie pus stop.

 „Nu putem să le luăm oamenilor dreptul al viaţă"

Soluția este preț reglementat, adică nu de guvern, ci de Autoritatea de Reglementare. Adică se pune un preț fix reglementat la producător, la furnizor, la transportatori și la distribuitor și atunci știm că prețul este undeva 50% față de anul trecut și putem trece și economia și populația României prin această criză.

Şi între timp să ne pregătim pentru ce urmează după perioada aceasta de şoc în care cu toții va trebui să avem soluția.Gândiți-vă dacă factura a venit mai mare decât pensia sau salariu acei oameni au și medicamente de cumpărat, au alimente de cumpărat, au de trăit.  Noi nu putem să le interzicem să trăiască", a spus Ionel Iancu Președintele Comitetului român World Energy Council.

×
Subiecte în articol: iulian iancu World Energy Council
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close