Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Lista posibililor premieri propuși. Analist politic: ”Marele pericol pentru PNL - anticipatele”

Lista posibililor premieri propuși. Analist politic: ”Marele pericol pentru PNL - anticipatele”

Cine va fi viitorul premier al României - aceasta este întrebarea momentului. După două luni de criză politică, încă nu avem un prim ministru în fruntea Guvernului. Lista posibililor premieri propuși de fiecare partid a fost prezentată, în exclusivitate, la News Hour with CNN de la Antena 3.

Lista posibililor premieri propuși. Analist politic: ”Marele pericol pentru PNL - anticipatele”
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Noi 2021   •   19:00

PNL are, până în acest moment, două nume: Nicolae Ciucă și Florin Cîțu. Cîțu s-ar fi autopropus în funcția de premier, în ședința cu Dacian Cioloș, potrivit surselor.

PSD va merge în Parlament cu propunerea lui Marcel Ciolacu, ori cu Alexandru Rafila.

UDMR a anunțat că va veni cu o propunere de premier, dar nu a dat deocamdată niciun nume.

USR a spus că nu va merge cu nicio propunere.

Variantele de coaliții de guvernare

Haideţi să vedem care sunt variantele reale de coaliţii care s-ar putea forma pentru guvernare.

În primul rând, iată configuraţia actuală a Parlamentului:

  • PSD - 157 mandate
  • PNL - 117 mandate
  • USR - 80 mandate
  • AUR - 43 mandate
  • UDMR - 29 mandate
  • Minorităţile - 18 mandate
  • Neafiliaţi - 22 mandate

Aşadar, am putea avea o coaliţie PNL-USR-UDMR, dacă parlamentarii neafiliaţi, adică cei 17 desprinşi din PNL de Ludovic Orban ar vota ”pentru”. Şi dacă ne luăm după declaraţiile lui Orban, ei vor susţine această coaliţie.

Dar, unele surse spun că putea fi o capcană. Astfel, o coaliţie care nu s-ar mai baza pe voturi nesigure, să le spunem aşa, ar fi PNL-PSD care ar aduna 274 de voturi.

Analist politic: ”Marele pericol pentru PNL - anticipatele”

Analistul politic Bogdan Teodorescu a vorbit la News Howr with CNN de la Antena 3 despre actuala criză politică și despre posibilele variante de coaliții de guvernare.

”În primul rând, cel mai riscant lucru care i se poate întâmpla PNL este să ajungă la anticipate. Trebuie să înțelegem că marele pericol pentru acest partid este să ajungă în fața electoratului, în condițiile de criză sanitară, criză energetică, o formă oarecare de criză politică și anunțata criză economică. La acel moment, dacă se va ajunge la alegeri, vom avea pe cineva care să deconteze, iar principalul partid care va plăti costul este PNL. Ei trebuie să aleagă o soluție care să nu îi trimită în aticipate”, a declarat 

×
Subiecte în articol: premier
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close