Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Se pregătește o lovitură pentru piața muncii din România. 700 de ocupații vor dispărea în viitor. Președintele BNS: "Discutăm de meserii critice"

Se pregătește o lovitură pentru piața muncii din România. 700 de ocupații vor dispărea în viitor. Președintele BNS: "Discutăm de meserii critice"

Sindicaliștii afiliați Blocului Național Sindical (BNS) atrag atenția că România are un deficit uriaș de meseriași, iar "arhivarea” a 700 de ocupații va împiedica organizarea de cursuri de formare profesională de la 1 septembrie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Aug 2023   •   18:41

Mulți dintre noi ne-am lovit, în ultima vreme, de situația în care aveam nevoie și nu găseam un zugrav de meserie, un tâmplar, un electrician.

Ei bine, dacă tot avem dificultăți în a găsi astfel de meseriași, statul s-a gândit să ne rezolve problema. Scurt și simplu.

Elimină din nomenclatorul de meserii undeva spre 700 de ocupații profesionale.

Printre ele, ocupațiile de: tâmplar, zidar, mecanic reparații, zugrav, vopsitor, electrician, salvamar, bonă, șofer de marfă și persoane și chiar asistent medical, agent poștal sau alpinist utilitar.

Citește șiRomânia, ţara cu cele mai mari venituri obţinute din videochat

Informația a fost transmisă de către Blocul Național Sindical care lansează un apel către Ministerul Muncii să salveze aceste ocupații, care, chiar dacă nu au mai fost actualizate, multe dintre ele sunt cât se poate de prezente și necesare.

Eliminarea din nomenclatorul de ocupații a acestora înseamnă că cei care se ocupă de formarea profesională nu mai pot derula programe pentru aceste meserii, iar deficitul pe piața muncii este de peste 300 de mii de lucrători.

"Autoritatea Națională de Calificări care este sub umbrela Administrării Educației a emis o instrucțiune, în baza căreia, de la 1 septembrie vor dispărea aproape 700 de standarde ocupaționale care înseamnă cumulul de competențe teoretice și practice pentru care o persoană trebuie să le aibă, să susțină un examen la sfârșitul cursului și să-i fie recunoscută calificarea de ceva.

Vor dispărea după piață instrumentele necesare pentru a continua să se formeze în România lucrători în cele aproape 700 de calificări enunțate într-o listă care te înspăimântă.

Normal, când vrei să scoți ceva vii să pui ceva nou în locul lor.

Evident, nu au pregătit nimic și, din păcate, de la 1 septembrie suntem în aer.

Discutăm de meserii critice pentru sectorul energetic, pentru zona construcțiilor, pentru o multitudine de alte tipuri de servicii.

Rămân în piața muncii cu calificările respective cei care le au dobândite deja.

De acum încolo orice persoană care vrea să ia o nouă calificare va trebui să aștepte până când cineva va reintroduce acest standard. și nu este o procedură simplă", a spus Dumitru Costin, președintele BNS, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close