Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Noi majorări anunțate de PSD: Salariul minim al românilor creşte cu 450 lei, iar pensiile cu 10%

Noi majorări anunțate de PSD: Salariul minim al românilor creşte cu 450 lei, iar pensiile cu 10%

Salariul minim brut ar putea să se majoreze cu 450 de lei. Este propunerea făcută de liderii social-democraţi care discută despre un nou pachet socio-economic zilele acestea, la mare. Şi creşterea pensiilor este în discuţie însă, momentan niciun oficial nu a venit cu explicaţii şi măsuri concrete.

Noi majorări anunțate de PSD: Salariul minim al românilor creşte cu 450 lei, iar pensiile cu 10%
Sursa foto: Getty
de Mia Lungu    |    01 Sep 2022   •   18:17

Ministrul Muncii a anunțat, la Antena 3, că PSD va propune că pensiile să fie majorate cu un procent mai mare de 5,1%. Mai exact, variantele sunt 8, 10 sau 15%, cât este rata inflaţiei astăzi. De asemenea, trebuie să se ia o decizie privind creșterea plafonului până la care pensionarii sunt scutiţi de plata impozitului pe venit.

"Noi am discutat și vom propune o majorare mai mare decât formulă din lege care prevede majorări de 5%, 5,1%", a spus Marius Budăi, la Antena 3.

Majorarea ar fi bine-primită, spun românii însă, tot nu ar fi suficientă.

"Pensiile sunt extrem de mici, nu mici. La unele pensii ar trebui în funcție de valoarea pensiei să se majoreze. Ar putea să ia de la pensiile nesimțite de câștigă cât o casă și să le dea celor care sunt sub nivelul bunului simț", spun oamenii.

Salariul minim ar putea creşte şi el de la 1 ianuarie, până la 3.000 de lei brut, o sumă infimă pentru românii care abia mai fac faţă valului inflaţionist.

"Chiar trebuia să se facă asta de foarte mult timp. Chiar dacă e târziu, e o idee foarte bună. Și așa trag de salariile noastre foarte mult. 50% facem cu statul. Nu știu dacă vor reuși să facă asta", cred românii.

Propunerea PSD din pachetul pe care îl va prezența Marcel Ciolacu miercuri: salariul minim pe economie va crește de la 2550 lei brut la 3000 de lei, din care 200 de lei sunt neimpozabili.

Anunţul făcut de ministrul Muncii despre pachetul socio-economic

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat, astăzi, în exclusivitate la Antena 3, că salariul minim pe economie trebuie să crească, iar pensiile ar trebui să fie majorate de la 1 ianuarie cu mai mult de 5%, cât prevede actuala legislaţie.

PSD urmează să prezinte un nou pachet social săptămâna viitoare, în reuniunea anuală premergătoare sesiunii parlamentare de la mare.

Potrivit unor surse, una dintre măsurile luate în calcul este majorarea salariului minim, până la 2.850 de lei, sau chiar 3.000 de lei. Totodată, pensiile ar putea creşte de la 1 ianuarie.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut precizări legat de majorarea salariului minim pe economie şi a pensiilor.

"Noi suntem pe final cu acest pachet social. Chiar astăzi de dimineaţă am avut şi voi avea în continuare ultimele discuţii cu domnul ministru al Finanţelor, după care vom discuta cu liderii partidului, să prezentăm ceea ce noi am terminat practic aseară de lucrat, suntem pe construcţia finală. Vom anunţa în termenul cel mai scurt ceea ce se întâmplă.

De alfel, eu cred că cetăţenii români s-au obişnuit ca atunci când PSD este la guvernare, grija pentru cetăţeni, pentru mediul de afaceri, pentru că nu vom avea doar un pachet social, vom avea un pachet socio-economic. Vom gândi măsuri cum am gândit şi până acum, echilibrate, împărţite între pachetul social şi pachetul economic. Cea mai bună protecţie socială pentru o persoană aptă de muncă este existenţa unui loc de muncă.

În acest pachet avem şi măsuri sociale şi măsuri economice. În primul rând, grija noastră a fost îndreptată către preţurile din energie, astfel încât populaţia, pentru iarna 2022-2023 să nu aibă preţuri modificate. Vorbesc de consumatorii casnici. Specialiştii noştri au lucrat pe astfel de schemă, au prezentat o parte în coaliţie. Vom avea discuţiile finale, asta a fost o grijă, să ne asigurăm că traversăm cu bine această iarnă.

Marius Budăi, despre majorarea salariului minim pe economie

Nu o să confirm sau să infirm cifre, o să spun doar că da, am avut discuţii şi despre salariul minim. Considerăm că salariul minim trebuie să crească în România. Am pus în primă fază la dispoziţia mediului de afaceri, acei 200 de lei netaxabili, posibiltatea majorării salariului minim, fără o cheltuială suplimentară, fără nicio taxare din partea statului român (...)

Marius Budăi, despre majorarea pensiilor

De la 1 ianuarie 2022 am avut o majorare a pesiei minime cu 25% şi o majorare a punctului de pensie cu 10%. Noi în PSD am discutat şi vom propune coaliţiei o majorare mai mare decât formula din lege, care ar fi trebuit ca acum să fie majorate pensiile cu în jur de 5,1%. Vom anunţa în curând cu cât se vor majora exact", a declarat ministrul Muncii, în exclusivitate la Antena 3.

×
Subiecte în articol: salariul minim pensii PSD
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close