Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Marea Britanie, blocată de cele mai mari proteste din ultimul deceniu | Parlamentar conservator: "N-am mai văzut ațâția funcționari de când a început pandemia"

Marea Britanie, blocată de cele mai mari proteste din ultimul deceniu | Parlamentar conservator: "N-am mai văzut ațâția funcționari de când a început pandemia"

Marea Britanie a fost afectată de ceea ce presa internațională a catalogat drept cel mai mare protest sindical din ultimul deceniu.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Feb 2023   •   19:05

Aproape un milion de angajați din toate sectoarele au cerut salarii actualizate cu inflația, care a ajuns la 10,5% și care erodează veniturile din muncă, împingând milioane de oameni în sărăcie.

Nemulțumirile salariaților se referă însă și la condițiile de muncă, la pensii și la intenția guvernului de a limita, prin lege, dreptul la grevă.

Protestele vin cu o zi înainte ca guvernul conservator al lui Rishi Sunak să împlinească 100 de zile de când a preluat puterea.

Sute de mii de cadre didactice s-au raliat chemării sindicatelor și au întrerupt lucrul iar presa britanică a scris că 85% dintre școlile din Regat erau închise, miercuri.

Citește și: Violențe la Paris, în timpul protestelor masive convocate de sindicate împotriva reformei pensiilor

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Atunci când personalul didactic muncește prea mult și este plătit prea puțin, fără timp liber, asta distruge calitatea educației noastre", a spus o participantă la protest.

Liderii de sindicat spun că greva a rămas ultima soluție.

Scăderea salariilor a făcut ca un număr mare de cadre didactice să aleagă alte profesii și a apărut astfel un mare deficit de personal calificat, acuză ei.

Premierul Rishi Sunak se arată, însă, inflexibil și susține că profesorii au primit deja bani.

"Când vine vorba despre profesori, le-am acordat cea mai substanțială creștere de salarii din ultimii 30 de ani. Am spus clar că educația copiilor noștri este foarte importantă iar ei merită să fie la școală, să li se predea", a spus Sunak în Parlamentul britanic.

Fost lider conservator: "N-am mai văzut atâția oameni de la începutul pandemiei"

Ziarele britanice consemnează, în context, declarația ironică a lui Jake Berry, fost lider al Partidului Conservator.

Acesta a scris pe Twitter că nu a mai văzut "atâția funcționari la Whitehall de la începutul pandemiei".

Remarca sa i-a vizat pe cei aproximativ 100.000 de membri ai sindicatului lucrătorilor din serviciile publice și comerciale (PCS), care au intrat în grevă, inclusiv personalul de pază a frontierei din porturi și aeroporturi.

Aceștia au organizate pichete la Westminster și la departamentele pentru Transport, Cultură, Media și Sport.

Corespondent CNN: "Protestatarii amenință că vor continua grevele dacă guvernul nu vine cu un răspuns adecvat"

"Aceasta este cea mai mare acțiune de protest pe care a văzut-o Marea Britanie de peste un deceniu. Profesorii, lucrătorii din transporturi și funcționarii publici, printre alții, cer o remunerație mai bună, în conformitate cu rata inflației, pentru a face față crizei provocate de costul ridicat al vieții în Regatul Unit.

Potrivit mesajului sindicatelor, perturbările de acest fel se vor intensifica dacă guvernul nu se ocupă de criza salarială cu care se confruntă lucrătorii din serviciul public.

Am auzit astăzi de la prim-ministru, care a răspuns, puțin mai devreme, întrebărilor în Parlament, că prioritatea lui o constituie studenții și că vrea să se asigure că nu vor exista mai multe perturbări în următoarele săptămâni și luni.

Dar, bineînțeles, pentru sindicate și pentru cei care susțin sindicatele, așa cum sunt miile de oameni care au luat parte la marșul de astăzi chiar lângă Downing Street, prioritatea este să se asigure că cerințele le sunt măcar pe jumătate îndeplinite.

Protestele din Marea Britanie continuă săptămâna viitoare

Ei spun că negocierile au stagnat, ba chiar că au dat înapoi, și că grevele vor continua dacă guvernul nu vine cu un răspuns adecvat", a transmis din Londra corespondentul CNN Nada Bashir.

Noi proteste sunt anunțate pentru săptămâna viitoare. Asistentele medicale, personalul de pe ambulanțe, paramedicii, lucrătorii care preiau apelurile de urgență și alți angajați din domeniul Sănătății vor organiza manifestații.

Fondul Monetar Internațional a anunțat că Marea Britanie va fi singura mare economie a lumii aflată în recesiune în acest an.

Foto principală și galerie: proteste sindicale în Glasgow, Leeds și Londra, miercuri, 1 februarie 2023

×
Subiecte în articol: Londra greve Nada Bashir Rishi Sunak
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close