Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Noi mărturii cutremurătoare ale românilor din Turcia: "Replicile sunt foarte dure, oamenii fug de frică. Ne rugam să treacă"

Noi mărturii cutremurătoare ale românilor din Turcia: "Replicile sunt foarte dure, oamenii fug de frică. Ne rugam să treacă"

Apar noi mărturii cutremurătoare ale românilor care au fost surprinși de cutremurele devastatoare din Turcia. Bilanțul a ajuns la peste 2.300 de morți. Atenție, urmează imagini şi informaţii cu un puternic impact emoțional.

Noi mărturii cutremurătoare ale românilor din Turcia: "Replicile sunt foarte dure, oamenii fug de frică. Ne rugam să treacă"
Sursa foto: Profimedia | Hepta
de Claudia Popovici    |    06 Feb 2023   •   18:48

Turcia a trimis o cerere oficială de ajutor către NATO și statele aliate, în urma seriei devastatoare de cutremure produse luni.

Țara a solicitat asistență și echipamente medicale, unități de căutare și salvare, precum și spitale de campanie complet echipate, rezistente la condiții meteo extreme, cu personal tehnic pentru asamblarea lor.

Sunt peste 2.300 de morți în urma cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria.

Ana Maria Ghiunsel, o româncă stabilită în Adana, a povestit cum a trăit  cele două cutremure care au devastat astăzi două regiuni din Turcia. 

"Am avut două etape. A fost azi-noapte la 4:17 minute ora Turciei, un cutremur de 7,8 și la prânz în jurul prânzului 13:00 un alt cutremur de 7,7.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Replicile sunt foarte dure, oamenii fug de frică. Ne rugam să treacă"

Sunt foarte multe replici, replici, sunt foarte dure. Clădirile de obicei se dărâmă, nu în timpul cutremurului, ci în timpul replicilor. Majoritate oamenilor se retrag deja din orașele mari. Zona afectată cuprinde 10 județe.

Județul în care mă aflu eu acuma nu este foarte frig, plouă, dar nu este frig. În schimb, în alte județe ninge. Este foarte frig. Din păcate, nu se poate circula între anumite județe.

Citeşte şi: "Mi-am strigat familia, măcar să murim împreună în același loc". Supravieţuitor al cutremurului din Turcia, mărturii emoţionante

Suntem undeva la țară, într-o curte. Nici vorbă să intrăm în casă probabil câteva zile de acum încolo. Ne-am speriat foarte tare. A fost foarte puternic și foarte lung cutremurul. Gândiți-vă că a avut așa o amplitudine că a reușit să închidă o ușă care era deschisă. Deci atât de puternic a fost, n-am avut ce să facem.

Cutremur devastator în Turcia: sunt peste 2.300 de morți

Eram culcați în pat și am stat și n-am băgat la Dumnezeu să treacă. Al doilea cutremur a fost în timpul zilei eram afară. A fost foarte puternic, n-am putut să stăm în picioare. A trebuit să ne sprijinim de o balustradă. A fost un cutremur independent de cel de azi-noapte a fost într-o altă zonă. Deci vorbim de 2 cutremure diferite și replicile amestecate. Replici la unul dintre cutremure și replici la al doilea cutremur.

Slavă Domnului suntem bine, n-avem nevoie de ajutor. Avem mașină, avem și o căsuță unde putem să ne adăpostim.

Avem o mică comunitate de români în Adana. Cei cu care am vorbit sunt bine", a spus românca Ana Maria Ghiunsel din Adana, Turcia, la News Hour with CNN. 

Citeşte şi: Unde trebuie să ne adăpostim în caz de cutremur: e bine sau nu să stai sub masă? DSU, recomandări esenţiale pentru români

Cutremur cu magnitudinea de 7,8 în Turcia. Un nou seism de 7,5 grade a zguduit țara la mijlocul zilei 

7.634 de oameni au fost răniți și 2.834 de clădiri au fost distruse sau avariate, a precizat Orhan Tatar, directorul general al Agenției turce pentru Managementul Dezastrelor și Situațiilor de Urgență.

În țara vecină, Siria, afectată, și ea, grav de seismele din Turcia, numărul deceselor a depășit 800, notează CNN.

Acesta a fost al doilea cel mai devastator cutremur din Turcia în ultimii 100 de ani, după cel din 1939, când s-au înregistrat peste 33 de mii de morți, în doar 52 de secunde. Falia din Anatolia de Est, unde s-a produs cutremurul de 7,8 grade de luni dimineață, este a doua falie tectonică din Turcia, ca mărime.

Ultimul cutremur de-a lungul acestei falii s-a produs în urmă cu doi ani. În Turcia s-a vorbit mult de probabilitatea unui cutremur mare și s-au făcut exerciții de simulare a unor seisme de pete 7 grade însă realitatea de astăzi s-a dovedit catastrofală", a transmis corespondentul Antena 3 CNN în Turcia, Monica Yibudar.

×
Subiecte în articol: cutremur Turcia romanca marturii
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close