Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Masa la restaurant devine un lux. Cât costă un prânz în Mamaia

Masa la restaurant devine un lux. Cât costă un prânz în Mamaia

Românii vor plăti mai mult pentru ieşirile la restaurant! Unul din trei patroni din industria ospitalităţii declară că intenţionează să majoreze preţurile în 2021, pentru că şi costurile de producţie sunt tot mai mari de când energia electrică, combustibilii şi alimentele s-au scumpit. Acum, mâncarea gata preparată este accesibilă românilor mai degrabă la cantină decât la restaurante.

Masa la restaurant devine un lux. Cât costă un prânz în Mamaia
Sursa foto: Pixabay
de Alexandra Ghețea    |    19 Aug 2021   •   19:04

Mulţi dintre români spun că vor fi nevoiţi să rărească ieşirile la restaurant, dacă meniul se sumpeşte. Pentru cei care oricum luau masa des în oraş, o creştere cu 20% a preţurilor nu este foarte descurajantă.

Patronii vor să majoreze preţurile până la sfârşitul anului

Patronii din industria ospitalităţii nu mai fac faţă cheltuielilor și vor sa majoreze preţurile până la sfârşitul anului.

"Cred că din iarnă vor fi scumpiri de undeva între 10 si 20% cel puțin, pentru că nu facem față cheltueililor. Încercăm să dăm oamenilor de muncă, să aducem oamenii înapoi în Horeca", spune Sorin Drăgan, proprietar lanț de restaurante.

Românii cu venituri modeste vor ajunge şi mai rar la restaurant dacă localurile majoreză preţurile.

Cât costă un prânz în Mamaia

Nici acum nu e la îndemâna oricărui român să ia masa des la restaurant. Un prânz în Mamaia costă 60 de lei, fără a pune la socoteală şi băuturile.

Dacă înmulţim cu trei mese pe zi, ajungem la o cheltuială de circa 200 - 300 de lei pe zi, pe mâncare, cam cât ne-ar costa să achităm facturile la energie electrică şi la gaze pe timpul verii.

"Pentru un prânz la un restaurant respectabil din staţiunea Mamaia, am ales un bors de peste cu mămăliguţă si ardei iute, iar pretul unei porţii ajunge la 19 lei. La felul doi, chef-ul ne-a recomandat un crap prăjit cu mămăliguţă şi mujdei, iar preţul unei portii este 41 de lei", a spus Alexandra Gheţea în reportajul difuzat la News Hour With CNN de la Antena 3.

Preţurile sunt ceva mai accesibile la cantine

"La prânz e aglomeraţie mare la autoserviri. Spre exemplu, cei care iau masa aici se orientează către o ciorbă, sau o supă de legume pentru care plăteasc 12 lei. Dacă vor sa servească si felul doi dau 7 lei pe cartofi prajiţi şi 15 lei pentru 100 de grame de piept de pui", a adăugat Alexandra Ghețea.

Industria hotelurilor şi a restaurantelor a fost puternic afectată de pandemie. Anul trecut, vânzările din acest sector s-au înjumătăţit, în timp ce profitul a scăzut de patru ori faţă de anul 2019.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close