Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Mesajul SUA în ziua în care Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit în Uzbekistan

Mesajul SUA în ziua în care Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit în Uzbekistan

Președinții rus și chinez, Vladimir Putin și Xi Jinping, au avut, joi, o primă întâlnire față în față în marja summit-ului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, eveniment care are loc în Uzbekistan.

Mesajul SUA în ziua în care Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit în Uzbekistan
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Sep 2022   •   18:51

Cei doi urmează să aibă și o discuție bilaterală, conform presei internaționale.

Tot joi, președinția americană a cerut Chinei să nu sprijine Moscova în războiul împotriva Kievului.

Casa Albă a transmis că "întreaga lume ar trebui să se alinieze împotriva agresiunii ruse în Ucraina".

"Nu credem că ar trebui să rămână cineva pe margine", a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

"Întreaga lume ar trebui să fie aliniată împotriva a ceea ce face Putin. Nu este momentul pentru 'afaceri ca de obicei' cu Putin", a adăugat el.

Kirby a precizat că "rămâne de văzut" cât de mult va sprijini China războiul Rusiei, remarcând, pe de altă parte, că Beijingul nu a acționat pentru a-l susține material pe Putin sau pentru a încălca sancțiunile împotriva Rusiei.

Oficialul Casei Albe a mai spus, într-o altă declarație, că Statele Unite se pregătesc să trimită Ucrainei un alt pachet de asistență de securitate, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit în Uzbekistan

Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus, Vladimir Putin, s-au întâlnit, joi, în orașul uzbek Samarkand, în marja summit-ului Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Aceasta este o inițiativă regională axată pe securitate care include China, Rusia, Uzbekistan, Kazahstan, Republica Kârgâză (Kirghizstan) și Tadjikistan, precizează CNN.

Conform relatărilor de la eveniment, cei doi s-au pus de acord "să consolideze grupul ca platformă pentru interacțiune constructivă și creativă".

Este prima vizită externă efectuată de Xi Jinping de la declanșarea pandemiei de COVID.

Presa internațională amintește că liderul rus a venit la întâlnire după o serie de eșecuri militare înregistrate de trupele Moscovei în Harkov, în timp ce țara sa este supusă unei izolări internaționale tot mai accentuate din cauza invaziei în Ucraina.

Practic, Rusia a pierdut mai mult teritoriu într-o săptămână decât a capturat în cinci luni.

Potrivit CNN, cu doar câteva ore înaintea evenimentului, marina militară rusă și cea chineză au efectuat misiuni de patrulare și exerciții comune în Oceanul Pacific.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Xi Jinping
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close