Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Metoda prin care un român a păcălit fiscul din SUA timp de 35 de ani | Cum a fost prins

Metoda prin care un român a păcălit fiscul din SUA timp de 35 de ani | Cum a fost prins

Un român, care are mai multe cetăţenii, a pus la cale o metodă de înșelăciune prin care a fentat fiscul din SUA timp de 35 de ani.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Mar 2024   •   18:37

Un român i-a dat o lecţie lui Donald Trump şi a plătit o cauţiune de 15 milioane de dolari după ce a avut probleme cu justiţia americană.

E adevărat, suma este de zece ori mai mică decât cea pe care trebuie să o depună fostul preşedinte American, dar povestea românului este fabuloasă.

Acesta, dar şi un asociat al lui au păcălit timp de 35 de ani Fiscul din Statele Unite. Vorbim de un om de afaceri brazilian care locuiește în Florida care a fost acuzat că a folosit Swiss Credit, UBS și alte bănci elvețiene pentru a ascunde active de peste 20 de milioane de dolari.

Cine este românul care a păcălit fiscul american timp de 35 de ani

Dan Rotta este numele său. S-a născut în România în 1946 şi a emigrat alături de părinţi un an mai târziu. Au locuit în Brazilia, iar undeva prin anii 70 familia s-a stabilit în SUA.

Acum, românul are 77 de ani şi este multimilionar cu multiple proprietăţi în New York şi Florida. Toată viaţa, spun autorităţile americane, a fost un prosper om de afaceri, dar a uitat să achite şi taxele către celebrul Fisc american.

Ar fi vorba despre 26 de milioane de dolari în taxe, dobânzi și penalități calculate din 2001. Când a aflat că anchetatorii sunt pe urmele lui, Rotta a încercat să fugă din Statele Unite ale Americii în Europa. Cu ajutorul unui alt român, prieten de familie, stabilit în Brazilia, Dan Rotta a reuşit, spune procuratura din Florida, să păcălească Fiscul timp de 35 de ani.

Metoda folosită de român pentru a fenta fiscul american

Firmele pe care le avea făceau comerţ cu ceasuri scumpe şi cu bijuterii extrem de valoroase. Românul mai deţinea şi o companie de distribuţie a energiei electrice.

Cum l-au prins americanii? Au urmărit banii, cheltuielile, averea şi depunerile către statul american. I-au luat toate declaraţiile fiscale începând cu anul 1985 şi aşa au descoperit că averea era nejustificat de mare în comparaţie cu ceea ce declara. Aşa au găsit 24 de conturi deschise pe alte nume în Elveţia şi firme fantomă, prin care s-au plimbat 35 de ani milioane şi milioane de dolari.

Dan Rotta, în vârstă de 77 de ani, a fost arestat pe 9 martie pe Aeroportul Internațional din Miami, în timp ce se pregătea să zboare spre Barcelona. Multimilionarul a fost dus în faţa unui juriu federal şi a fost acuzat de conspirație, evaziune fiscală și fals.

A fost eliberat din închisoarea federală în care era deţinut, după stabilirea unei cauțiuni de 15 milioane de dolari. Cauțiunea a fost însoțită de condiții financiare grele, inclusiv un depozit în numerar de 3 milioane de dolari și un acord de a transfera guvernului american mai multe proprietăți din Florida și New York, evaluate la 9 milioane de dolari, dacă nu se prezintă la proces. Rotta are acum o avere estimată la peste 38,5 milioane de dolari, în conturi bancare și proprietăți imobiliare din SUA.

×
Subiecte în articol: fisc SUA roman arestat
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close