Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Imagini cu mii de mașini de lux, destinate rușilor, blocate într-un port din Belgia din cauza sancțiunilor împotriva Moscovei

Imagini cu mii de mașini de lux, destinate rușilor, blocate într-un port din Belgia din cauza sancțiunilor împotriva Moscovei

Mii de autoturisme de lux sunt blocate într-un port din Belgia, fără posibilitatea de a pleca de acolo curând. Este vorba despre maşini care erau destinate ruşilor, dar care din cauza sancţiunilor nu mai pot fi exportate. Fiecare dintre ele costă cel puţin 50.000 de euro, iar autorităţile nu ştiu deocamdată cum să gestioneze situaţia.

Imagini cu mii de mașini de lux, destinate rușilor, blocate într-un port din Belgia din cauza sancțiunilor împotriva Moscovei
Sursa foto: CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2022   •   18:42

Mii de maşini de lux nu vor ajunge în Rusia. În acest colţ al lotului sunt 200 de Cadillac Escalade, a căror valoare depăşeşte 15 milioane de euro. Sunt bunurile confiscate din cauza sancţiunilor, care stau pur şi simplu grămadă în uriaşul port belgian Zeebrugge.

Este o nouă linie a frontului în războiul economic al Europei cu Rusia. Agenţii vamali belgieni sunt asmuţiţi împotriva oligarhilor ruşi sancţionaţi.

Am înghețat peste 200 de miliarde de euro de active rusești. Avem și alte bunuri de lux care sunt blocate. Momentan sunt blocate pentru investigaţii 2.500 de containere, a precizat Florence Angelici, purtător de cuvânt al ministerului de Finanţe din Belgia.

"Dar cine deține de fapt toate aceste bunuri de valoare confiscate? Şi pot fi vândute pentru a sprijini Ucraina? Devine rapid o întrebare presantă, mai ales că Europa resimte efectele economice ale războiului Rusiei. Aceste vehicule nu sunt încă deținute de ruşi, dar există multe alte averi rusești care ajung sub controlul guvernului belgian", relatează Nic Robertson, corespondent CNN Internațional.

În Zeebrugge, şeful terminalului, Marc Adriaensens, este în prima linie a impunerii sancţiunilor. Acesta spune că orice vehicul cu destinaţia Rusia, care are o valoare mai mare de 50.000 de dolari, este confiscat.

"În acest moment avem 8.000 de autoturisme. Deja 8.000. Sunt multe, dar am putea primi şi mai multe", spune acesta.

Cu mult mai multe. Acesta spune că 120.000 de maşini exportate în Rusia în fiecare an trec prin port. Deja a refuzat unele dintre ele.

"Treaba noastră nu este să depozităm maşini, ci să manevrăm autoturismele astfel încât să facem câştig", subliniză Marc Adriansens, Director ICO Terminals.

Bunurile confiscate se vor învechi, în timp ce luptătorii de pe linia frontului din Ucraina mor aşteptând arme noi.

×
Subiecte în articol: masini de lux rusi port Belgia sanctiuni Moscova
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close