Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Miliarde de euro din PNRR zac la BNR, în timp ce Guvernul mărește datoria externă. Analist economic: "Nu suntem capabili să generăm documentele"

Miliarde de euro din PNRR zac la BNR, în timp ce Guvernul mărește datoria externă. Analist economic: "Nu suntem capabili să generăm documentele"

Renumitul PNRR, care ar fi trebuit să modernizeze România în toate domeniile sărăcite de investiții, pare că moare din fașă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iun 2023   •   18:34

Prima tranșă din PNRR, în valoare de două miliarde de euro, a intrat în conturile țării noastre în 3 Decembrie 2021, iar în momentul de față, peste șase miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență se află în seifurile Băncii Naționale.

Bani ce așteaptă să fie investiți în spitale, drumuri, creșe, grădinițe și digitalizare.

Într-un an și jumătate, România a cheltuit doar 340 milioane de euro, din 27 de miliarde de euro, adică o rată de absorbție de 1,3%.

În ritmul acesta, țară noastră ar avea nevoie de 78 de ani să cheltuiască toate miliardele.

Citește și: Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu Marcel Ciolacu și Mugur Isărescu: ”Măsuri pentru reducerea ratei inflației la 8%”

Data limită este august 2026

Astfel, România ar trebui să absoarbă 750 de milioane de euro pe lună pentru a cheltui toți banii din PNRR.

"Totul ține de birocrație și de modul în care noi tratăm cheltuiala banilor europeni.

Avem un nivel de birocrație fără precedent la nivelul Uniunii Europene, pe lângă birocrația tipică de la Bruxelles, a mai adăugat și noi un teanc extrem de gros de acte care întârzie toate aceste implementări de proiecte europene.

Din toți acești bani, am cheltuit doar 300 de milioane, iar în următorul an vom cheltui cel mult un miliard.

Nu suntem capabili să generăm întregul lanț de la semnarea documentelor de finanțare la execuție și încasarea banilor.

Soluția este debirocratizarea. Sunt foarte multe documente care se cer pentru fiecare achiziție. Dacă nu renunțăm, ne vom îngropa în aceste fonduri europene", a declarat Adrian Negrescu, analist economic, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: PNRR bani Adrian Negrescu
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close