Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ministrul Nicolae Ciucă, mărturisiri dureroase despre experiența militarilor români în Afganistan: Unii dintre ei au fost părăsiți de familie după ce au fost răniți

Ministrul Nicolae Ciucă, mărturisiri dureroase despre experiența militarilor români în Afganistan: Unii dintre ei au fost părăsiți de familie după ce au fost răniți

27 de tineri şi-au pierdut viaţa în Afganistan şi peste 200 au fost răniţi. Cei 19 ani petrecuţi în teatrele de operaţiuni externe au însemnat sacrificii uriaşe pentru România, dar în acelaşi timp ajutor pentru a ne putea aşeza la masa aliaţilor.

Ministrul Nicolae Ciucă, mărturisiri dureroase despre experiența militarilor români în Afganistan: Unii dintre ei au fost părăsiți de familie după ce au fost răniți
de Ana-Maria Roman    |    20 Iul 2021   •   19:54

După şocul atacurilor teroriste de la 11 septembrie, preşedintele american George W Bush a pornit operaţiunea Enduring Freedom, împotriva talibanilor şi membrilor Al Queda din Afganistan. La câteva luni, românii au trimis primul grup de militari în zonă.

Ministrul Nicolae Ciucă a fost omul care a condus prima misiune militară din Afganistan şi omul care a coordonat, după aproape 20 de ani, retragerea trupelor de-acolo.

"Am intrat în iulie - exact acum 19 ani ne aflam în baza de tranzit din Kandahar", rememorează ministrul.

Cazaţi în corturi, cu o infrastructură slabă şi echipamente mult sub nivelul celor din NATO, cei din Batalionul 26, Scorpionii Roşii aveau să ducă la îndeplinire cu succes prima misiune în zonă, sub comanda maiorului Nicolae Ciucă.

Ministrul crede că decizia România de a participa la războiul din Afganistan a fost unul din motivele pentru care am fost acceptaţi ulterior în NATO.

"Când, pe 26 iunie, am așteptat ultimul eșalon să revină în țară și stăteam de vorbă cu colegii, la un moment dat, exact această chestiune mi-a străfulgerat în minte: nu m-aș fi gândit vreodată să ajung să coordonez încheierea misiunii din Afganistan", a mai spus Nicolae Ciucă.

De la începutul misiunii, 32.000 de militari români au ajuns în Afganistan. Aşa cum e si batalionul Călugăreni. Din nefericire, pentru 27 de militari români plecaţi în Afganistan, misiunea vieţii lor s-a terminat pe câmpul de luptă iar peste 200 s-au întors cu răni grave.

Despre experienţa acestuia, dar şi ce a însemnat misiunea României în Asia Centrală aflaţi într-un reportaj filmat de Ana Maria Roman şi Mihai Dină:

 

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close