Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Modificarea Codului Fiscal, discutată de guvernanți. Impozitarea progresivă și eliminarea stimulentelor fiscale, printre măsurile dezbătute

Modificarea Codului Fiscal, discutată de guvernanți. Impozitarea progresivă și eliminarea stimulentelor fiscale, printre măsurile dezbătute

Schimbările pe care le-ar putea aduce modificarea Codului Fiscal sunt o aliniere la proiectul PNRR şi vin cu un impact destul de mare pentru populaţie.

Modificarea Codului Fiscal, discutată de guvernanți. Impozitarea progresivă și eliminarea stimulentelor fiscale, printre măsurile dezbătute
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mai 2022   •   18:52

Vorbim, în primul rând despre schimbarea taxării pe proprietate. Altfel spus, se va revizui impozitul pe proprietate în funcţie de statutul proprietarului, persoană fizică sau juridică.

Apoi, se va aplica diferenţiat taxarea dacă proprietarul obţine venituri din proprietăţile imobiliare. Sunt surse care spun că se va taxa suplimentar vânzarea unui imobil. Mai mult, se va stabili automat o valoare a taxelor pe proprietăţile supuse impozitelor locale.

Stimulentele fiscale ar trebui eliminate. Astfel, facilităţile pe care le au acum cei din sectoarele construcţii, IT sau HORECA vor dispărea.

Pragul de impozitare pentru microintreprinderi ar putea fi redus, gradual însă, începând din 2023 până la finalul lui 2024.

Cât despre impozitarea progresivă despre care s-a tot vorbit în ultima vreme, aici încă sunt multe necunoscute şi s-ar putea să fie introdusă această măsură din 2024.

Revenirea la impozitarea progresivă a fost propusă în fiecare program de guvernare al PSD. Asta deşi impozitarea muncii, chiar și în condițiile cotei unice, rămâne una dintre cele mai ridicate din Europa, 47%.

Mai mult, Consiliul Fiscal propune Guvernului ca impozitul pe maşini să fie regândit în funcţie de vechime şi de poluare. Practic, o reintroducere a taxei auto. De asemenea, economiştii mai propun Executivului Ciucă să elimine diferenţele de impozitare în funcţie de cine deţine o clădire , dar şi creştere TVA la 19% pentru produsele care dăunează sănătăţii.

 

×
Subiecte în articol: cod fiscal impozit
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close