Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Noul an școlar, cu beneficii pentru elevii și profesorii vaccinați. Sorin Cîmpeanu: ”În cazul ratei de peste 6 la mie, au acces cei vaccinați”

Noul an școlar, cu beneficii pentru elevii și profesorii vaccinați. Sorin Cîmpeanu: ”În cazul ratei de peste 6 la mie, au acces cei vaccinați”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat la ”News Hour with CNN” de la Antena 3 că noul an școlar va veni cu beneficii pentru elevii și profesorii vaccinați.

Noul an școlar, cu beneficii pentru elevii și profesorii vaccinați. Sorin Cîmpeanu: ”În cazul ratei de peste 6 la mie, au acces cei vaccinați”
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Aug 2021   •   18:44

Sorin Cîmpeanu a dezvăluit, la ”News Hour with CNN”, toate informaţiile despre începerea noului an şcolar, dar şi lămuriri pentru toate situaţiile neclare atât pentru profesori, dar şi pentru elevi.

Ministrul a spus că școlile vor începe, pe 13 septembrie, cu prezență fizică pentru toți elevii, până când se va atinge rata de incidență de 6 la mia de locuitori.

”Este o aplicare a principiului conform căruia școlile se închid ultimele și se deschid primele. Școlile se vor deschide cu prezență fizică pe data de 13 septembrie. Această prezență fizică va fi asigurată nedescriminatoriu, până la incidența ratei de 6 la mia de locuitori. În scenariile care sunt încă în vigoare, acum, înainte de a avea noul ordin comun de ministru Sănătate-Educație, de la rata de infectare de 3 la mie nu se mai merge la școală.

”Va fi vorba de un avantaj pentru cei vaccinați”

Este vorba despre un acces extins la școală. Este vorba de o prioritate pe care o dăm școlii. Peste 6 la mie, ar putea avea acces preșcolarii, care nu pot fi vaccinați și elevii claselor a VII-a - XII-a, cu condiția să fie vaccinați. Deci ar fi vorba de un avantaj pe care îl creăm celor vaccinați și nicidecum un dezavantaj pentru cei nevaccinați, fie că vorbim de elevi, fie că vorbim de cadre didactice.

Dacă în ambele scenarii, sub 6 la mie și peste 6 la mie - iar peste 6 la mie îndrăznesc să cred că nu vom ajunge, ar trebui să avem un număr zilnic de infectări de peste 7.000 - va trebui să diferențiem între cei care au înțeles să se vaccineze, cei care înțeleg să se testeze și cei care nu pot face acest lucru. Vom lua în calcul toți elevii și cadrele didactice cu comorbidități, care le impun anumite constrângeri.

Situația, valabilă în abele scenarii, sub și peste 6 la mie, în care apar cazuri de îmbolnăvire într-o clasă. Atunci vor fi testați și încă nu sunt adoptate deciziile cu privire la modul în care vor fi testați și cu privire la alte elemente. (...) Va apărea ordinul comun de ministru în perioada 1-3 septembrie, cu cel puțin 10 zile înainte de începerea școlii”, a precizat ministrul Educației.

Beneficiile de care se vor bucura elevii vaccinați

Sorin Cîmpeanu a vorbit apoi despre beneficiile pe care le-ar primi elevii care se vaccinează și a precizat că rămân în picioare și beneficiile financiare despre care se vehicula în spațiul public.

”Pentru a mobiliza procesul de vaccinare este normal să oferi beneficii, fără să fie considerată discriminare. De altfel de beneficii decât cele pe care le-am prezentat deja se va discuta și în momentul în care va fi o decizie a Guvernului, aceasta va fi anunțată public.

Rămâne orice fel de beneficiu valabil, dar nu mă pronunț niciunui astfel de beneficiu altfel decât în momentul în care se va pronunța Guvernul”, a spus Cîmpeanu.

Elevii vor fi obligați să poarte masca de protecție la școală

Ministrul Educației a precizat că masca de protecție va fi obligatorie în școli.

”Acest lucru nu este discutabil în niciun fel. Având în vedere deschiderea școlilor până la un nivel ridicat al ratei de infectare, în interesul protecției copiilor și al cadrelor didactice, masca de protecție va fi un element esențial.

De asemenea, respectarea normelor de igienă și distanțarea adecvată”, a mai spus Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Sorin Cîmpeanu
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close