Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Pe hârtie suntem plini de soluţii. În realitate nu avem nimic

Pe hârtie suntem plini de soluţii. În realitate nu avem nimic

De soluţii teoretice nu ducem şi nu am dus lipsă niciodată. Ba, chiar am putea spune că românii sunt campionii mondiali ai studiilor de fezabilitate şi ai teancurilor de soluţii, dar doar pe hârtie. Aşa se întâmplă şi cu situaţia parcărilor din marile oraşe ale României.

Pe hârtie suntem plini de soluţii. În realitate nu avem nimic
de Melania Al-Majali    |    30 Iul 2021   •   19:04

Locurile de parcare au fost dintotdeauna marfă electorală în bătăliile politice şi campaniile pentru primării. Oamenii au crezut şi au votat. Ei au ieşit primari şi au uitat. Probleme cu parcarea sunt peste tot în lume, doar că acolo soluţiile se pun în practică şi se construiesc în fiecare an locuri noi de parcare.

Noi rămânem tot pe avarii sau mai bine spus, mereu în construcţie. Suntem ţara lui "Lasă, că merge şi aşa!" şi a electoratului care uită repede de ce au votat.

Urmăriţi ultimul episod al campaniei "Eu unde parchez?", în care vă aratăm diferenţele uriaşe dintre ce se află pe hârtie şi cum arată de fapt realitatea din teren.

"Un transport în comun bine pus la punct a fost cheia succesului în marile oraşe din Europa, dar si din lume. Ar putea fi şi la noi o alternativă, dacă transportul în comun ar f unul mai predictibil, adică să stim clar că din punctul A până în punctul B am face acelaşi timp şi că nu este totul la voia întâmplării'', a relatat Melania Al-Majali, reporter 3, în cadrul reportajului difuzat la News Hour with CNN de la Antena 3.

Dar la voia întâmplării sunt şi parcagiii de ocazie.

Deşi sunt văzuţi la orice colţ de stradă, mai ales în zonele aglomerate, unde câştigâ ilegal sute de lei pe zi, nimeni nu îi trage la răspundere. Motivul: pe masa parlamentarilor stă un proiect de lege care i-ar putea băga în închisoare de la 9 luni la 2 ani, dar este blocat de mai bine de 4 ani.

O soluţie pentru limitarea numărului de maşini în zona centrală o reprezintă, peste tot în lume, parcările publice cu plata pe ora, cu staţionare pe o durată limitată. Cei care "uită" maşinile zile întregi în astfel de parcări, crezând că nu sunt văzuţi, sunt amendaţi.

Din păcate, la noi, banii din amenzi nu ajung în sertarul pentru investiţii în alte parcări, ceea ce face ca frustrările celor care caută un loc de parcare să fie uriaşe.

O altă soluţie aplicată cu mare succes în Occident, care a rezolvat atât aglomeraţia şi poluarea, cât şi problema parcărilor din centrul localităţilor, este construirea unor sisteme de tip Park & Ride la intrările în municipii.

Reportajul complet îl puteţi urmări în imaginile video de mai sus.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close