Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Mulţi pensionari, puţini salariaţi. Plata pensiilor celor care au muncit o viaţă întreagă este în pericol

Mulţi pensionari, puţini salariaţi. Plata pensiilor celor care au muncit o viaţă întreagă este în pericol

Numărul redus de salariaţi din România pune în pericol plata pensiilor celor care au muncit o viaţă întreagă. O arată un studiu al INS care prezintă discrepanţe uriaşe în raportul dintre numărul de pensionari şi salariaţi din anumite judeţe ale ţării.

Mulţi pensionari, puţini salariaţi. Plata pensiilor celor care au muncit o viaţă întreagă este în pericol
Sursa foto: Agerpres
de Silvia Preda    |    13 Sep 2022   •   18:33

La nivel naţional raportul este de 8 pensionari la 10 salariaţi. Însă diferenţele între judeţe sau zone sunt uriaşe.

Dacă în Capitală 10 salariaţi contribuie pentru 4 pensionari, în Teleorman, raportul este de 10 salariaţi la 15 pensionari. Iar în Vaslui de 10 salariaţi la 14 pensionari. În acest moment în România pensia minimă este de 1.000 de lei, spre ruşinea tuturor guvernărilor de până acum.

Ceea ce este şi mai trist - peste 1.100.000 de pensionari trăiesc din această sumă, din care trebuie să îşi asigure hrană, medicamente şi plata utilităţilor.

Judeţul Teleorman este primul în topul discrepanţei dintre numărul de pensionari şi numărul de salariaţi. 

Mulţi pensionari, puţini salariaţi. Locuri de muncă puţine în oraşele mici

Specialiştii de pe piaţa muncii spun că lipsa investiţiilor a dus la aceste diferenţe uriaşe. Şi le cer aleşilor locali să intervină.

Chiar dacă în Capitală lucrurile stau diferit, iar numărul de salariaţi este mai mare, aceştia spun că nu ar trebui să-i susţină pe pensionari din veniturile lor.

În aceste condiţii, tot mai mulţi salariaţi, în special tineri, se gândesc să plece din oraşele mici, iar unii, chiar şi din ţară.

×
Subiecte în articol: pensii pensionari
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close