Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Seniorii României sunt uitați, umiliți și bolnavi. Fundația Crucea Alb-Galbenă e singura lor speranţă. Asistenţii au ajutat peste 30.000 de bătrâni

Seniorii României sunt uitați, umiliți și bolnavi. Fundația Crucea Alb-Galbenă e singura lor speranţă. Asistenţii au ajutat peste 30.000 de bătrâni

Umiliți, bolnavi și singuri vorbim astăzi de Seniorii României, acea categorie populației pe care mulți dintre noi nu o mai vedem, iar de care guvernanții își amintesc doar o dată la 5 ani. Pentru zecile mii de bătrâni din această țară există însă o mână de oameni care face minuni.

Seniorii României sunt uitați, umiliți și bolnavi. Fundația Crucea Alb-Galbenă e singura lor speranţă. Asistenţii au ajutat peste 30.000 de bătrâni
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Sabrina Preda    |    Sergiu Cora    |    20 Dec 2022   •   20:38

Astăzi îi cunoaștem pe acei oameni care fac bine tot timpul anului. Fundația Crucea Alb Galben oferă îngrijire la domiciliu pentru sute de seniori din Capitală.

Datorită lor, seniorii României au forța de a merge mai departe, dar și tratamentul de care atât de mulți am nevoie. Am mers și noi cu ei să le aflăm povestea. 

"Nu pot  ă fac nimic decât atâta să suport și să găsesc poziția care să nu mai mă doară la vârsta mea. Am căzut undeva în balcon și s-a fisurat la aici, la coapsă", spune unul din seniorii României, în vârstă de 91 de ani.

Familia Tărbac este doar una din sutele de familii din București care beneficiază de serviciile de îngrijire la domiciliu oferită de Fundația Crucea Alb-Galbenă.

Pentru doamna Lucia și domnul Gheorghe, viața este mai grea de la o zi la alta.

- Cum vă descurcați în timpurile astea, când vorbim de scumpiri de alimente, vorbim de facturi mai mari.

"Nu mă întrebați că îmi vine să plâng. Au zis că ne dă pensia mai devreme și iată că este data cât este. Ultimii bani i-am dat pe pâinea de astăzi. Nu ne descurcăm, că nici dumneavoastră, care sunteți și tineri și sănătoși, nu vă descurcați.

Vecinul care mi-a dusă pâinea, zice că nu a găsit mai ieftin de 13 lei. Timp în care alaltăieri mi-a luat-o cu 9 lei. Faceți dumneavoastră calcul acum? Nu plâng că nu sunt singură, iar pensia e o dată pe lună și a trecut anul de când se ceartă pe ei să ne dea 5 % 10 % în 40 de ani de muncă.

Eu la construcții am lucrat în toată țara, am cărat materiale la Porțile de Fier 1 şi 2. Asta primesc lunar 2.120 de lei cu taxele de întreținere. Pot să cer la copilul meu să mă ajute?

Păi el are mai mult ca mine. Nici nu vreau să-mi aduc aminte. Nu-mi trebuie, dar nici să-și bat ăștia joc și de dumneavoastră.

Îmi doresc să am o mulţumire sufletească legat de muncă. Nu să primesc pomană că n-am stat de la 15 ani, vă arăt cartea de muncă", spune femeia.

La fel ca doamna Lucia sunt sute mii de bătrâni singuri, neajutorați și bolnavi. Pentru mulți dintre ei singura lor speranță este în Fundația Crucea Alb-Galbenă. Măriuca Ivan este președintele fundației.

-Cât de mult contează Dumnezeu și cât de prezent este în fundația dumneavoastră?

"Dumnezeu e în toate, el este cel care ne ajută. Speranța mea este în Bunul Dumnezeu. De fiecare dată eu știu că Bunul Dumnezeu ne va ajuta și ne va ajuta prin oamenii pe care ni-l trimite", spune Măriuca Ivan este președintele fundației Crucea Alb-Galbenă. 

Mâine într-un nou episod, vă arătăm cum trăiesc cei care și-au pierdut sănătatea în slujba statului ani de zile.

×
Subiecte în articol: pensionari
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close