Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Peste 8 miliarde de euro din PNRR, nefolosiți și blocaţi la Banca Naţională. Stadiul proiectelor finanțate

Peste 8 miliarde de euro din PNRR, nefolosiți și blocaţi la Banca Naţională. Stadiul proiectelor finanțate

Aproximativ 8 miliarde de euro, bani europeni pentru ţara noastră, sunt blocaţi la Banca Naţională. Suma reprezintă banii pe care România i-a primit prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă nu i-a cheltuit până acum.

de Andreea Ştefan    |    31 Ian 2024   •   18:42

Există totuşi şi o veste bună. Ritmul de absorbţie pare să fie mai accelerat în ultimele luni.

La jumătatea anului trecut, România cheltuise doar 400 de milioane de euro. În acest moment avem investiţi 1,4 miliarde de euro.

România a primit în total 9,15 miliarde de euro. Doar 1,44 de miliarde au fost cheltuite. Peste 8 miliarde de euro sunt prevăzute în bugetul anului 2024, de aproape 6 ori suma pe care ţara noastră a cheltuit-o până acum.

”Discutiile la nivelul Guvernului sunt ca la fiecare trimestru sa facem o monitorizare pentru fiecare ordonator de reforma, a modului cum au facut absorbtie sau nu si sa prezinte motivele pentru care nu au realizat asumarile pe care le au in buget”, a spus Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministerele cu cei mai mulți bani cheltuiți și, implicit, investiți sunt Ministerul Transporturilor, cu 700 milioane de euro, Ministerul Finanțelor, cu 300 milioane de euro, și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 300 milioane de euro.

Cele mai multe dintre proiecte sunt încă în derulare ori implementare. De exemplu, 13 loturi din Autostrada Moldovei, finanţate prin PNRR, sunt în construcţie. Tot în derulare sunt şi investiţiile în surse de energie verde.

Banii pe care România nu îi cheltuie sunt ţinuţi de Banca Națională în rezerva de valută a băncii. Mulţi români sunt de părere că sumele pe care le investim sunt prea mici.

PNRR conţine reforme structurate pentru care ministerelor le sunt alocate fonduri. Banii se dau gradual, în funcţie de stadiul proiectului. România a primit primii bani din PNRR la finalul anului 2021.

×
Subiecte în articol: PNRR
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close