Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ploaia îngheţată sau freezing rain. Trucuri pentru a dezgheţa maşina

Ploaia îngheţată sau freezing rain. Trucuri pentru a dezgheţa maşina

Ploaia îngheţată sau fenomenul cunoscut drept "freezing rain" a paralizat România. Şoselele au devenit patinoare periculoase, livezile au îngheţat - la propriu - iar cablurile electrice au cedat unul câte unul, lăsând mii de gospodării fără curent.

Ploaia îngheţată sau freezing rain. Trucuri pentru a dezgheţa maşina
Sursa foto: Getty Images | Scott Eisen / Stringer
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Dec 2021   •   18:25

Şi maşinile au fost acoperite de un strat de gheaţă, dându-le mari bătăi de cap şoferilor, la primele ore. Iată şi câteva sfaturi de la specialişti, atunci când a pătrunde în propriul autoturism devine misiune imposibilă.

Ploaia îngheţată are acest efect. Transformă maşina într-o carcasă de gheaţă în care cu greu mai poţi pătrunde.

În aceste situaţii, există însă o listă de trucuri. Ce poţi face şi ce să NU faci ca să deblochezi autoturismul. Cel mai important este să NU aruncaţi apă fierbinte pe maşină.

Puteţi produce pagube iremediabile.

Specialiştii spun aşa. Folosiţi racleta. Dacă nu face faţă, apelaţi la un spray special de dezgheţat parbrizul. Sau, la lichidul de parbriz. O soluţie la îndemână ar fi şi un amestec de alcool şi apă.

Trucuri pentru a dezgheţa maşina după ploaia îngheţată sau fenomenul freezing rain

Portiera, în schimb, se poate descuia cu o cheie. încălzită.

Mai grav e că ploaia îngheţată afectează şi cablurile. Aici, soluţiile de dezgheţ sunt ceva mai dificile. Iar avariile - mai greu de prevenit. În judeţul Buzău, 5.000 de case din 3 comune au rămas fără curent după ce mai multe cabluri au cedat sub presiunea gheții.

Ploaia îngheţată a afectat şi culturile. În Argeş, oamenii s-au trezit în această dimineaţă cu livezile îngheţate. Şi se tem că vor rămâne fără roade la toamnă.

Pe şosele, freezing rain înseamnă polei extrem. Şi multă atenţie din partea şoferilor.

Meteorologii avertizează că fenomenul de freezing rain ar putea avea loc şi în această noapte. Între timp, zona Moldovei intră sub cod galben de ninsori şi viscol.

Trucuri pentru şoferi, după fenomenul freezing rain

Trucuri pentru a dezgheţa maşina:

- folosiţi racleta;

- apelaţi la un spray de dezgheţat parbrizul;

- utilizaţi lichidul de parbriz sau un amestec de alcool şi apă;

- utilizaţi anvelope de iarnă.

×
Subiecte în articol: freezing rain
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close