Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ploile au culcat recoltele la pământ. Pâinea se va scumpi

Ploile au culcat recoltele la pământ. Pâinea se va scumpi

Ploile abundente au culcat recoltele de grâu, orz şi porumb, iar agricultorii sunt nevoiţi să amâne recolta. Multe hectare s-au pierdut deja, iar făina obţinută va fi vândută la un preţ mai mare. De-aici şi un cost mai ridicat la pâine.

Ploile au culcat recoltele la pământ. Pâinea se va scumpi
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iun 2021   •   19:13

"Putem spune ca o tragedie s-a abatut asupra fermierilor din Răcari suntem cu moralul la pământ. În numai 20 minute, sute de hectare au fost compromise, mare parte dintre ele în proporţie de 100%", a spus Marius Caraveţeanu, primar Răcari.

În judeţul Giurgiu, ploile au lasat prăpăd în urma lor

La fel s-a întâmplat şi în celălalte judeţe care au fost sub incidenţa codului portocaliu ploi şi vijelii în ultimele zile. De exemplu în judeţul Ilfov, culturile de grâul şi orzul au fost pur şi simplu culcate la sol în anumite zone.

"Este ud şi este foarte afectat. Se scurge apa din el. Acest grâu nu mai e calitativ şi nu va mai fi producţia care trebuie la el. Acest grâu este compromis, undeva la 30-40%", spune Mihai Bacrău, fermier.

Cu o producţie mai mică decât au anticipat, fermierii se aşteaptă ca preţurile ceralelor să crească, şi implicit să se scumpească şi alimentele de la raft, cum ar fi pâinea, carnea sau uleiul.

Fermier: "Se va scumpi în primul rând grâul şi pâinea"

"Acum sunt contracte făcute la 80 de bani pe kilogram, dar s-ar putea scumpi mult mai mult. Cred că va depăși 1 leu pe kilogram grâul", a adăugat Mihai Bacrău, fermier.

"Dacă producţia e mică, ar mai creşte un pic preţurile. Spicele sunt căzute, sunt unele peste altele, recolta va fi în două faze, una se va coace care e în picioare, care e culcată rămâne verde", a spus Claudiu Daviţoiu - producător agricol.

Ploile au afectat şi calitatea grâului de panificaţie

Anunţul a fost făcut de preşedintele Patronatul Roman din Industria de Morărit. El este însă încrezător că brutarii vor găsi anul acesta suficientă materie primă de calitate pe plan local.

"Plantele acelea pe umiditate excesivă şi căldură vor creea multe mucegaiuri şi probabil, multe probleme din punct de vedere al calităţii", a anunțat Aurel Popescu - preşedintele Rompan.

Codul portocaliu de ploi toreţiale, gridina şi vijelii a afectat mai multe judeţe din ţară, printre care si Tulcea, Constanţa, Teleorman, Dâmboviţă, dar şi altele.


 

×
Parteneri
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut în gol şi a luat foc, la Mestre
x close