Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Primarul orașului Constanța, urmărit penal pentru infracțiunea de abuz în serviciu | Anunţul DNA şi explicaţiile edilului

Primarul orașului Constanța, urmărit penal pentru infracțiunea de abuz în serviciu | Anunţul DNA şi explicaţiile edilului

Vergil Chițac, primarul orașului Constanța, este urmărit penal pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Anunțul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iul 2023   •   17:11

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de mai mulți suspecți.

Pe listă este și primarul orașului Constanța „pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Urmăriți penal mai sunt un director din cadrul primăriei și președintele Clubului Sportiv Municipal Constanța pentru complicitate la abuz în serviciu.

Anchetatorii au stabilit că „în cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chițac Vergil, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.”

Procurorii au mai aflat că „finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.”

Citeşte şi: Patronul celor două azile de bătrâni fără autorizație din Eforie Nord s-a stropit cu benzină în fața primăriei din Constanța și a fost dus la Palazu Mare

Anchetatorii mai susțin că „întrucât, prin -înțelegerea- unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpeș Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.

În conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanța, au precizat cei de la DNA.

Vergil Chiţac: "Să păstrăm o atitudine demnă și corectă față de această anchetă"

Într-un comunicat dat publicităţii, edilul Constanţei dezminte lipsa unui contract de finanţare pentru organizarea evenimentului sportiv intrat în vizorul DNA. 

"Am luat notă de conținutul comunicatului DNA cu privire la dosarul al cărui subiect este finanțarea rundei a treia a campionatului mondial UIM XCAT de ambarcațiuni de viteză organizată recent la Mamaia, primele două runde organizate în Italia, iar ultimele două urmând să fie organizate în Dubai. Competiție comparabilă cu Formula 1 pe uscat.

În comunicatul DNA se susține că finanțarea competiției sportive s-a realizat fără un contract, fără procedură de selecție publică și fără referat al compartimentului de specialitate.

În realitate există contract de finanțare aprobat prin HCL 162/27.04.2023, există referat de specialitate care a stat la baza aprobării HCL-ului menționat, există de asemenea și viză de control financiar preventiv, fără de care nu am semnat niciodată vreo plată.

În concret, în conformitate cu legea nr.69/2000 (legea sportului),  art.181  alin.2 lit D, s-a finanțat de către Primăria Constanța un program sportiv desfășurat pe raza Mun. Constanța și organizat de către Federația Română de Yachting.

Suma a fost virată, prin CSM Constanța, în contul Federației Române de YACHTING. Nu la Monaco.", explică Vergil Chiţac.

Acesta mai spune şi că a  pus la dispoziția DNA toate documentele menționate și întreaga documentație de finanțare desfășurată, conform legii. 

"Mi-ar plăcea să păstrăm o atitudine demnă și corectă față de această anchetă, ceea ce include abținerea, pe cât posibil, de la alte comentarii din partea mea în spațiul public, cel puțin pe acest subiect.", conchide primarul Constanţei. 

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close