Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Prognoza meteo. Vreme instabilă și fenomene extreme, anunțate în România

Prognoza meteo. Vreme instabilă și fenomene extreme, anunțate în România

Climatologul Roxana Bojariu a comentat, la Antena 3, furtunile și tornada din județul Bihor, unde s-au înregistrat pagube substanțiale în urma evenimentelor meteo severe.

Prognoza meteo. Vreme instabilă și fenomene extreme, anunțate în România
Sursa foto: Pixabay.com
de Maria Zărnescu    |    24 Mai 2021   •   18:37

Climatologul a explicat cum se formează fenomenele meteo extreme, în special tornadele.

"Fenomenele extreme au tendința de a avea o frecvență mai ridicată și o intensitate mai mare, inclusiv când vine vorba despre aceste furtuni, cu precipitații intense, grindină, furtunile de vară.

Nu știm, acolo, dacă a fost efectiv o tornadă, dar în orice caz a fost o furtună extraordinar de puternică cu o formațiune noroasă care se rotea și avea mișcări pe verticală foarte intense și evident că aceste mișcări ale aerului, cu viteze mari, au putut să provoace pagubele.

Nu doar tornadele provoacă pagube, ci și alte formațiuni. Este adevărat că în aceste sisteme, uneori, se formează și tornade, dar nu doar aceste furtuni extraordinare generează automato tornade", spune climatologul Roxana Bojariu.

Climatologul a anunțat vreme instabilă în perioada următoare, cu averse, însoțite de instabilitate atmosferică accentuată.

"Pentru intervalul următor, evident că vom avea instabilități în continuare, vom avea și ploi. Pentru vară este mai dificil de făcut o estimare, pentru că cu cât intervalul de anticipație crește, cu atât precizia estimărilor scade.

Următoarele săptămâni vor aduce și ele instabilități, inclusiv furtuni de vară, pentru că climatic vorbind, lunile mai și iunie sunt cele mai capricioase", a mai adăugat climatologul, la Antena 3.

Furtună devastatoare în Bihor

O furtună devastatoare a făcut prăpăd, astăzi, în comuna Nojorid din Bihor, iar oamenii au povestit că o tornadă s-ar fi format în timpul furtunii şi a luat pe sus tone de ţiglă de pe acoperişurile caselor.

Furtuna devastatoare a lăsat în urmă numeroase case distruse, acoperişuri luate de vântul puternic, în comuna Nojorid din judeţul Bihor.

Întregul judeţ a fost, astăzi, sub incidenţa unei avertizări de tip cod portocaliu de furtună, grindină, vijelie şi descărcări electrice. La finalul furtunii, oamenii au ieşit din case şi au descoperit că tone de ţiglă au fost luate pe sus de vântul puternic.

Unii dintre ei au povestit că, în timpul furtunii, s-a format o tornadă care a făcut distrugeri importante în zona localităţii Nojorid.

La final, oamenii au ieşit din case şi, împreună, au început să repare stricăciunile, notează ebihoreanul.ro.

"Tone de țiglă luate de pe acoperișuri de o tornadă, în Nojorid. M-a impresionat cum s-au ajutat oamenii unii pe alții, femeile strângeau resturile, bărbații pe acoperișuri, să înlocuiască țiglele distruse", a scris Adrian Cris într-o postare pe Facebook.

Localnicii spun că au văzut o tornadă, care a distrus acoperişurile a peste 20 de locuinţe. Oamenii s-au mobilizat după ce vijelia a încetat şi s-au ajutat la repararea acoperişurilor, cei mai afectaţi primind ţigle de la preotul ortodox al satului şi de la o fermă din zonă.

×
Subiecte în articol: prognoza meteo vreme instabila fenomene extreme
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close