Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Proteste de amploare în București. Medici, profesori și polițiști au ieșit în stradă

Proteste de amploare în București. Medici, profesori și polițiști au ieșit în stradă

Val de proteste în inima capitalei. Au ieşit în stradă poliţişti, angajaţi din sănătate şi de la Ministerul muncii, revoltaţi că nu vor primi anul viitor majorările de salariu promise. Cu vuvuzele şi cu pancartele ridicate, şi-au strigat nemulţumirile în faţa Parlamentului şi Guvernului.

Proteste de amploare în București. Medici, profesori și polițiști au ieșit în stradă
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Laura Dinu    |    Iulia Gorgorin    |    23 Dec 2021   •   18:15

Protestele bugetarilor continuă chiar şi cu o zi înainte de ajunul Crăciunului.

Angajaţi din Poliţie, penitenciare şi sindicaliştii din Sănătate au protestat în faţa Palatului Parlamentului dar şi în faţa prefecturilor din mai multe judeţe din ţară.

În continuare aceştia îşi cer drepturile salariale şi aplicarea actelor normative.

Medicii și asistentele amenință cu greva generală dacă salariile lor nu vor fi mărite.

Sute de angajați din spitale sunt deja în grevă japoneză și cer respectarea legii salarizarii.

În schimb, poliţiştii nu au cerut majorarea salariilor, ci punerea în aplicare a legislaţiei.

Angajații Ministerului Muncii și-au strigat nemulțumirile salariale la geamul lui Nicolae Ciucă, de la Palatul Victoria.

În paralel, sindicaliști din sănătate și poliție scandează în zona Palatului Parlamentului. 

Membrii Sanitas au anunțat că vor picheta Parlamentul. Sanitas se află deja în grevă japoneză, solicitând majorarea salariilor pentru toți angajații din sistem.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care a organizat proteste în ultimele zile, spune că mulți din profesorii României, aflați printre cei mai săraci europeni, vor avea ce să pună pe masa de Crăciun doar cu ajutorul rudelor.

„Protestele din ultimele trei zile organizate de federațiile sindicale din educație sunt un semnal puternic pe care vrem să îl tragem nu doar în fața guvernanților, ci și a opiniei publice! Majorările salariale solicitate de către noi și care sunt prevăzute de legislația în vigoare nu sunt un moft, ci O NEVOIE REALĂ! Fără aceste majorări, în contextul scumpirilor deja existente la utilități și alimente, peste 70% dintre salariații din învățământ vor fi la limita subzistenței!
Primul prag al degradării financiare va fi resimțit chiar acum, de Crăciun!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Gândiți-vă cum se poate trăi lunar cu un câștig salarial de 2.300 de lei? Acesta este venitul unui cadru didactic tânăr, din care plătește aproximativ 1.000 de lei pentru energie electrică, gaze naturale, abonament TV/internet, apă curentă, utilitățile la comun și abonamentul la telefon. Din 1.300 de lei rămași, acest cadru didactic trebuie să trăiască zilnic cu aproximativ 43 de lei. Ce își poate cumpăra un om pentru Crăciun cu această sumă? Ce poate să pună pe masă? Poate să ofere cadouri? Poate să își împodobească un brad? Răspunsul este unul singur! NIMIC din tot ce ar trebui să aducă bucurie cu ocazia sărbătorilor de iarnă nu este accesibil unui astfel de salariat!”, arată un comunicat FSLI, potrivit Mediafax

×
Subiecte în articol: protest News Hour with CNN
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close