Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Radu Tudor, după Summitul B9: "S-ar putea să traversăm cea mai grea iarnă, din câte am trăit noi vreodată!"

Radu Tudor, după Summitul B9: "S-ar putea să traversăm cea mai grea iarnă, din câte am trăit noi vreodată!"

Radu Tudor, acreditat la NATO, analist militar și jurnalist Antena 3, a vorbit despre reuniunea de securitate la cel mai înalt nivel, care a avut loc astăzi la Bucureşti. Nouă şefi de stat din Flancul Estic al NATO au discutat la Palatul Cotroceni despre războiul de la graniţă, la Summitul Formatului București 9 (B9).

Radu Tudor, după Summitul B9: "S-ar putea să traversăm cea mai grea iarnă, din câte am trăit noi vreodată!"
Sursa foto: Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    10 Iun 2022   •   19:53

Radu Tudor a vorbit în exclusivitate la News Hour with CNN de la Antena 3, despre subiectele abordate la Summitul B9, care a avut loc astăzi, la Palatul Cotroceni.

Reuniunea a avut drept scop pregătirea deciziilor Summitului NATO care va fi organizat la Madrid în perioada 28-30 iunie, la patru luni după ce Rusia a invadat Ucraina.

Radu Tudor: "Deciziile nu ne afectează, ci mai degrabă generează un beneficiu"

"Ne pregătim pentru Summitul NATO de la Madrid. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care e o persoană foarte controlată şi echilibrată în exprimare, a declarat deja că Summitul NATO de la Madrid va fi unul istoric, şi atunci ne aşteptăm la măsuri foarte importante. B9 este important pentru că am armonizat nişte decizii pe flancul de est al NATO, de la Marea Baltică, până la Marea Neagră. Şi, prima chestiune care ne interesează pe noi este să crească numărul de trupe NATO pe teritoriul României şi lucrul acesta se va întâmpla. A doua chestiune este ca Marea Neagră să devină un obiectiv de securitate strategică pentru Alianţa Nord-Atlantică, în paralel cu menţionarea Rusiei, drept un stat periculos, un stat care ameninţă pacea în Europa, în noul concept stategic. Dacă aceste trei puncte vor fi obţinute la Summitul NATO de la Madrid, România se va poate declara mai  mult decât liniştită şi mulţumită, pentru că în toate din aceste trei componente, România se regăseşte.

Din '94 de când particip la reuniuni NATO, la sumituri NATO. Niciodată nu am întâlnit un Summit NATO la care să participe şi G7, grupul celor mai puternice economii ale lumii şi întreaga conducere a Uniunii Europene. Este o coalizare fără precedent a ţărilor puternice, a marilor democraţii ale lumii, împotriva acestei ofensive periculoase a Rusiei. Da, Rusia poate aduce şi foamete pe lângă război.

Radu Tudor: "Da, s-ar putea să traversăm cea mai grea iarnă din câte am trăit noi vreodată"

Preţul energiei deja a luat-o razna şi va merge şi mai sus. Deja e 10 lei litrul de motorină în România şi este 2 euro în toată Europa şi ne întebăm dacă va mai merge în sus, vom mai putea suporta acest lucru? Va fi, aşadar, una din marile provocări şi cu siguranţă se va discuta la NATO, inclusiv despre componenta de criză economică, energetică, în paralel cu criza securitară. 

Ce decizii s-ar putea lua la Summitul de la Madrid

În primul rând, consfimţirea aderării Suediei şi Finlandei, două ţări, în mod tradiţional istoric neutre. Putin a dorit mai puţin NATO şi obţine mai mult NATO. El a dorit o întoarcere în 1997, noi mergem înainte, spre 2030, NATO 2030, asta înseamnă, o întărire foarte serioasă, o extindere a grupurilor de luptă spre sud, România, Bulgaria, şi alte state de pe Flancul Estic, încă două state din zona de nord. Şi, da, e probabil cea mai bună veste, că Occidentul e solidar şi că reacţia funcţionează.

Care va fi ecoul de la Moscova în urma Summitului de la Madrid

Prin acest război şi această atitudine, Putin obţine ceea ce nu şi-a dorit. Din punctul meu de vedere, este o înfrângere fără precedent. Aş spune că, în tragedia războiului, la fel ca la 11 septembrie 2001, în tragedia celui mai mare atentat din istorie, s-a dovedit că solidaritatea occidentală funcţionează şi an putut riposta. La fel şi acum. În acest mare necaz generat de Vladimir Putin, occidentul se solidarizează. El a mizat pe fractură, pe neînţelegere între noi. Şi nu se întâmplă lucrul acesta. Aşadar, mai bifează încă o mare înfrângere pentru el şi pentru Rusia şi sper, înainte de toate, să fie pace cât mai repede. Mai departe, despre soarta lui Putin, să hotărască ruşii", a spus Radu Tudor, în exclusivitate la Antena 3.

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close