Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Anunț de ultimă oră | Răspunsul Rusiei după deciziile Suediei și Finlandei de a adera la NATO

Anunț de ultimă oră | Răspunsul Rusiei după deciziile Suediei și Finlandei de a adera la NATO

Finlanda şi Suedia vor în NATO. Aceasta este o certitudine, dar, mai este mult până când cele două state vor deveni membre cu drepturi depline. Nina Dos Santos, corespondent CNN la Stockholm, a vorbit la News Hour with CNN despre reacția Rusiei la dorința celor două țări de aderare la Alianță.

Anunț de ultimă oră | Răspunsul Rusiei după deciziile Suediei și Finlandei de a adera la NATO
Sursa foto: Hepta | Abaca Press
de Alexandra Ionescu    |    16 Mai 2022   •   18:58

Preşedintele turc, Recep Tayyp Erdogan pare că nu susţine acest lucru, cel puţin în cazul Finlandei, şi, pentru aderarea la Alianţă este necesar acordul tuturor membrilor. Apoi, vin reacţiile Moscovei.

Finlanda are 1300 de kilometri de graniţă cu Rusia. Intrarea aceste ţări în NATO ar însemna practic un ghimpe chiar în coasta Rusiei. Prezenţa NATO pe acest flanc ar obliga cumva Kremlinul să se întărească militar, ori, am văzut capabilităţile în războiul din Ucraina. Singura retorică a Moscovei este acum legată de arsenalul nuclear.

Iar reacţii vin dinspre partea rusă. Şi sunt dure!

Mai devreme în cursul acestei zile, înainte ca Suedia să anunțe că a hotărât să anunțe că a hotărât să meargă înainte cu aderarea în NATO, Vladimir Putin, președintele Federației Ruse a subliniat că el crede că aderarea la NATO din partea Finlandei și Suediei, țări care până acum au fost neutre din punct de vedre militar, ar fi o greșeală, și alăturarea acestora la Alianță va fi primită cu măsuri.

În ultimele zile, în timp ce Suedia și Finlanda s-au apropiat din ce în ce mai mult de a formula cererea de a se alătura Alianței militare, Rusia a spus că e pregătită pentru un răspuns militar sau politic. 

În cursul unei conferințe de presă, premierul Magdalena Andersson a spus că se așteaptă la campanii de dezinformare și chiar la război cibernetic din partea Rusiei și a spus că ea și ceilalți membri ai cabinetului sunt conștienți că în perioada în care Finalnda și Suedia vor încerca să adere la NATO vor exista foarte multe provocări, și că este necesară o cooperare puternică cu celelalte țări membre NATO care sunt dispuse să le primească cu brațele deschise.

×
Subiecte în articol: Rusia NATO Suedia Finlanda aderare
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close