Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Lovitură grea pentru buzunarele românilor după ce BNR a majorat dobânda | Ce soluţii avem pentru a face faţă creditelor

Lovitură grea pentru buzunarele românilor după ce BNR a majorat dobânda | Ce soluţii avem pentru a face faţă creditelor

Ratele românilor la bănci cresc din nou, după ce Banca Națională a majorat la 7% dobânda de politică monetară. Până atunci însă, milioane de români vor fi nevoiți să plătească mai mult. Ce soluţii recomandă specialiştii.

Lovitură grea pentru buzunarele românilor după ce BNR a majorat dobânda | Ce soluţii avem pentru a face faţă creditelor
Sursa foto: Colaj Pixabay & Pexels
de Claudia Popovici    |    10 Ian 2023   •   18:49

Prin înăsprirea politicii monetare, BNR vrea să țină sub control inflația și apreciază că aceasta o să scadă sub 10 % în toamnă.

Banca Națională a României a luat decizia de a crește dobânda de politică monetară cu 0,25 de puncte procentuale ca o măsură împotriva inflației galopante.

Chiar dacă analiștii spun că în a 2-a jumătate a anului inflația va avea un trend descrescător, majoritatea băncilor centrale au luat măsuri similare.

În cazul țării noastre, deși putem vorbi despre o creștere economică, aceasta nu se bazează însă pe consum.

În plus, Banca Națională a luat în calcul când s-a decis să crească dobânda de referință și faptul că războiul din Ucraina nu s-a încheiat, iar asta aduce în continuare riscuri și incertitudini în economie.

Deciziile BNR se vor reflecta în finanțele românilor pe termen scurt

"Este, într-adevăr, o creștere cam de 56-58 % la rate și pe ROBOR, ci pe IRCC, pentru anul trecut. Cel mai bine este fiecare să meargă la propria bancă și să încerce să negocieze personal. De ce? Pentru că diferă foarte mult atât situația personală, cât și creditul.

Dacă nu poate direct cu propria bancă, cu ajutorul conciliatori lor de la Centru de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar, gratuit, online", a spus Irina Chiţu, analist FinZoom. 

Chiar și așa, analiștii nu se așteaptă ca în a  doua parte a anului să fie redus radical nivelul dobânzii de politică monetară.

"Ratele, din păcate, se vor scumpi în continuare"

Estimările optimiste vorbesc despre 5, 5 % spre finalul lui 2023.

"Ratele, din păcate, se vor scumpi în continuare. Vor crește, din păcate, dobânzile, pentru că nu reușim să punem capăt aceste inflații galopante cu care se confruntă România și, probabil, Bancă Națională în a doua parte anului, adică începând din luna iunie iulie august încolo, să opereze o scădere a dobânzii cheie.

Mă aștept la acest lucru pentru a mai ridica presiunea de pe de pe zona de creditare", a spus Adrian Negrescu, analist economic. 

Veștile vor fi proaste și pentru cei care au credite în euro. Banca Centrală Europeană a majorat la mijlocul lunii trecute dobânda de referință până la 2 %. A fost a patra majorare consecutivă, după cele din iulie septembrie și octombrie, iar analiștii spun că va urma una nouă în perioada următoare.

×
Subiecte în articol: BNR crestere dobanda rate bănci
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close