Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Sintești, epicentrul arderilor ilegale din România. O nouă razie după ce aerul Capitalei a fost irespirabil

Sintești, epicentrul arderilor ilegale din România. O nouă razie după ce aerul Capitalei a fost irespirabil

Fenomenul arderilor ilegale pare de neoprit. Azi-noapte, aerul din Bucureşti a fost la fel de poluat precum cel din capitala Chinei. Senzorii care măsoară calitatea aerului au arătat depăşiri ale cantităţilor de particule toxice şi de 700%. Grav este că situaţia e aceeaşi nu de azi, de ieri, ci de ani de zile.

Sintești, epicentrul arderilor ilegale din România. O nouă razie după ce aerul Capitalei a fost irespirabil
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Oct 2021   •   18:22

Dincolo de poluarea oraşului, în localităţile din apropriere, localnicii ard ilegal deşeuri dintotdeanuna. Nimeni şi nimic nu îi opreşte, pentru că fenomenul şi unul social. 

Din tonele de cabluri, cauciucuri, fier şi plastic trăiesc comunităţi întregi. Care îmbolnăvesc astfel oraşe întregi. Studiile arată că dacă autorităţile ar fi redus poluarea, cu ani de zile în urmă, aşa cum au promis, speranţa de viaţă a bucureştenilor ar fi crescut cu 4 ani. 

Peste 200 de poliţişti, mascaţi şi angajaţi ai Gărzii de Mediu au năvălit astăzi peste localnicii din Sinteşti. S-au făcut arestări, s-au dat amenzi. Dar raziile aici sunt dese, iar efectele lor - puţine. Povestea a început în urmă cu două zile. 

Aici au fost arse mai devreme cabluri, norul, fumul de aici a ajuns peste Bucureşti, asta este zgura care rezultă în urma arderilor de cabluri, aruncată aici, tot mormanul ăsta de deşeuri e o depozitare ilegală de deşeuri, zeci de mii de metri cubi.

Sunt imagini filmate ieri de fostul comisar al Gărzii de Mediu, Traian Berceanu. Urmele arderilor ilegale de deşeuri rămăseseră la vedere, în Sinteşti. De fapt, spune fostul comisar, fumul s-ar fi văzut şi din Capitală. Sesizaţi, doi comisari ai Gărzii au venit să constate situaţia, dar au fost alungaţi de localnicii furioşi.

Noaptea trecută, în București, indicii de monitorizare a calităţii aerului au dat din nou alarma. În jurul orei 10 seara, în zona Ghencea, aerul era extrem de poluat. Cu depăşiri ale particulelor PM 2,5 - care indică praf şi substanţe toxice - şi de 500%. La fel şi în zona şoselei Giurgiului. În schimb, în zona şoselei Chitilei, depăşirile erau de aproape 700% pentru PM 2,5. Şi 500% pentru PM10.

Aerul din Bucureşti a fost noaptea trecută la fel de toxic precum cel din capitala Chinei. Dimineaţă, au început descinderile.

Razia a vizat şi furtul de energie electrică, evaziune fiscală, nerespectarea regimului armelor și munițiilor şi depistarea persoanelor urmărite la nivel local național și internațional.

Bilanţul final: două arme neletale ridicate, 10 infracțiuni de furt de energie electrică constatate şi amenzi în valoare de peste 227.000 de lei. 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close