Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii vor fi anunţaţi prin SMS sau e-mail când urmează să le expire actele

Românii vor fi anunţaţi prin SMS sau e-mail când urmează să le expire actele

Românii vor fi anunţaţi, în curând, prin SMS că le expiră actele. Vorbim atât de buletinele de identitate, cât şi de paşaport sau permisul auto.

de Andreea Ştefan    |    09 Apr 2024   •   18:51

În acest sens, există o prevedere în PNRR, la capitolul digitalizare, dar şi un proiect de lege depus recent în Parlament. Indiferent care va ajunge să fie pus în aplicare prima dată, va însemna scutirea de amenzi usturătoare pentru cei care uită să îşi schimbe documentele.

Potrivit proiectului de lege depus recent în Parlament, instituțiile statului vor fi obligate să anunțe cetățenii înainte să le expire actele de identitate.

Notificarea ar urma să fie făcută înainte cu 90 de zile de data expirării documentelor, prin SMS sau e-mail.

”Ideea mi-a venit când am păţit-o chiar eu, eram într-o ţară străină. Aveam nevoie de o mașină ca să închiriez și agentul mi-a spus că nu va putea să îmi ofere, pentru că urma să îmi expire carnetul.

Evident că nu ştiam, îmi pusesem la un moment dat o atenționare în telefon, dar am uitat, ni se întâmplă tuturor”, a explicat Raoul Trifan, senator USR.

Proiectul este şi un nou pas spre digitalizare, care ne-ar putea ajuta inclusiv să nu mai pierdem călătoriile din cauza documentelor expirate, aşa cum este cazul paşaportului. În spatele acestei iniţiative stă un sistem care funcţionează deja în alte state europene.

Dacă autoritatea nu dispune de datele necesare, oamenii vor fi înștiințați prin poștă, la ultimul domiciliu cunoscut, sau reşedinţă, după caz.

Pentru notificarea prin SMS sau prin e-mail, autoritățile publice vor demara proceduri de colectare a numerelor de telefon şi adreselor de email ale cetățenilor.

×
Subiecte în articol: PNRR acte SMS
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close