Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii trebuie să fie foarte atenți, când cumpără legume și fructe proaspete! ANPC: "Revenim cu recomandările noastre"

Românii trebuie să fie foarte atenți, când cumpără legume și fructe proaspete! ANPC: "Revenim cu recomandările noastre"

De la etichetare și până la observarea directă, consumatorii trebuie să fie foarte atenți atunci când cumpără legume și fructe proaspete, având în vedere că în sezonul cald astfel de produse sunt din abundență. ANPC vine cu sfaturile pentru a avea pe mese mâncare sănătoasă.

de Mia Lungu    |    08 Mai 2024   •   17:50

Este sezonul trufandalelor şi mai mult, după masa grea de Paşte, căutăm cu toţii să punem pe masă cât mai multe fructe şi legume. De scumpe ştim cu sunt scumpe, dar mare atenţie şi la calitatea lor.

Ultimile controale făcute de Protecţia Consumatorilor ne arată probleme mari în piaţă.(CG2)Din 1.010 operatori economici controlaţi la 978 au fost descoperite neregului. Cu alte cuvinte 97% dintre cei care vând fructe şi legume nu-şi respectă clienţii şi bagă printre produsele bune şi rebuturi.

Dacă e să ne luăm după cantitatea de marfă verificată, din 500 de tone de fructe şi legume, 400 de tone au fost cu probleme. E mult? Este enorm.

Acum, este foarte indicat să deschidem ochii mari când cumpărăm legume şi fructe din pieţe, târguri, supermarketuri sau angrouri.

În primul rând să nu cumpărărm produsele care au pete pe ele sau mucegai. Apoi, să ne uităm bine la legume să nu fie puternic deshidratate, adică să nu fie cu frunzele ofilite sau arse. Igiena este deosebit de importantă. Ca atare fructele şi legumele nu trebuie să conţină noroi, praf, insecte sau diverse urme de soluţii.

Dacă decidem să le cumpărărm gata ambalate, în primul rând să ne uităm să nu fie ambalajul deteriorat. Apoi, să nu existe umezeală în interiorul pungii şi să vedem urme de condens. Asta înseamnă că nu au fost depozitate corespunzător.

Foarte important este să ne uităm şi la cantitatea care este înscrisă pe ambalaj şi să facem şi noi o recântărire, pentru că şi aici ANPC a descoperit probleme. Promoţiile trebui ede asemenea verificate, asta pentru că unii comercianţi, una afişează şi alta încasează.

Ce au descoperit comisarii de la Protecţia Consumatorilor

97% dintre cei controlaţi au avut produse neconforme:
- 1.010 operatori economici controlaţi
- 978 operatori economici cu probleme
- 500 de tone de legume şi fructe cotnrolate
- 400 de tone de legume şi fructe cu probleme

Cum alegem fructele şi legumele proaspete

- să evităm produsele cu pete şi mucegai
- să nu fie puternic deshidratate, ofilite
- să nu conţină noroi, praf, insecte sau urme de soluţii
- să nu fie ambalajul deteriorat
- să nu existe umezeală excesivă sau condens 
- să verificăm cantitatea de pe ambalaj
- să verificăm promoţiile

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close