Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii, condamnaţi să trăiască la limita sărăciei cu 1.300 de lei pe lună. Ce cheltuieli au cei care primesc salariul minim

Românii, condamnaţi să trăiască la limita sărăciei cu 1.300 de lei pe lună. Ce cheltuieli au cei care primesc salariul minim

Preţurile cresc, însă salariile rămân pe loc, iar salariul minim îi ţine pe mulţi români la limita sărăciei. Reporterii News Hour au făcut un experiment și au vrut să afle ce îşi permit să cumpere cei care supravieţuiesc doar cu acest venit.

Românii, condamnaţi să trăiască la limita sărăciei cu 1.300 de lei pe lună. Ce cheltuieli au cei care primesc salariul minim
Sursa foto: Hepta
de Mădălina Ignat    |    18 Iun 2021   •   16:47

În anul 2021, salariul minim brut pe economie a ajuns la 2.300 de lei. Net, sau "în mână", un angajat primeşte 1.386 de lei. Din aceşti bani trebuie să achite facturi, cheltuielile cu transportul, cheltuielile cu alimentaţia şi cheltuielile legate de copii, unde este cazul.

Ce costuri lunare au românii care primesc salariul minim

Am făcut şi un calcul estimativ. Energia electrică, întreţinerea, cablul tv şi telefonul ajung să coste în jur de 500 de lei pe lună.

Un plin de benzină: 250 de lei. Transportul în comun poate însemna o economie importantă: 70 de lei pe lună pentru metrou, jumătate pentru RATB. Asta înseamnă că pentru alimente, haine, cheltuielile cu şcoala, rămân în jur de 700-800 de lei.

"Am făcut şi un experiment. Am mers în magazin să vedem cât ne taie din bugetul coşul cu alimente. Suntem într-un hipermarket din Capitală. Vedem cât va costa coşul de cumpărături pentru o săptămână şi ce le râmâne românilor care trebuie să trăiască cu salariul minim pe economie", a spus Mădălina Ignat, reporter Antena 3.

Costul total al produselor de bază este de 180 de lei. Cu economii la sânge. Pentru o săptămână. Asta înseamnă că la sfarşitul lunii, taiem din salariu 720 de lei. Pentru cărţi, teatru, film, sau pur şi simplu, o bere la terasă cu prietenii, nu mai rămâne nimic.

Studiile au arătat că un român are nevoie de cel puţin 1.800 de lei, lunar, pentru un trai decent

Iar specialiştii susţin că cei mai afectaţi sunt tinerii la început de carieră.

"Tinerii între 24 şi 35 de ani, pentru că se spune că nu au experienţă şi atunci orice anteprenor spune stai un pic îţi dau salariul minim şi cei care au o vârstă de peste 50 de ani", spune Adrian Câciu, analist economic.

Salariul minim pe economie din România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană

Ultimul loc este ocupat de Bulgaria. În top la acest capitol sunt Franţa şi Germania. Anul trecut, în economia locală erau peste 1,5 milioane de contracte plătite cu salariul minim pe economie.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close