Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii, umiliţi la porţile Europei. Sunt cozi în aeroporturi, acolo unde se verifică paşaportul deşi suntem în Schengen | Europarlamentar: "Am făcut sesizare la Comisia Europeană"

Românii, umiliţi la porţile Europei. Sunt cozi în aeroporturi, acolo unde se verifică paşaportul deşi suntem în Schengen | Europarlamentar: "Am făcut sesizare la Comisia Europeană"

România a intrat în Schengen cu frontierele aeriene și maritime mai mult pe hârtie. Zeci de români stau în continuare la cozile umilinței la capătul cărora li se cere pașaportul sau buletinul, deși acest proces nu ar trebui să mai existe, decât în situații excepționale.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Apr 2024   •   20:10

Situaţia a fost semnalată de europarlamentarul Vlad Gheorghe, care a filmat românii care stăteau la coadă la aeroportul Charles de Gaulle din Paris. 

"Bine, am intrat în Schengen. Ne verifică pașapoartele tuturor. Drăguț nu? Franța. Schengen, dar nu chiar. Uite ăsta este Schengen-ul. Ia uite-i cum stau frumos la cum stau la avionul de România. Au zis că fac controale de-astea așa, sporadice, nu mai controlau pe toată lumea", a transmis europarlamentarul Vlad Gheorghe pe Facebook. 

Iar Guvernul intervine în cazul românilor discriminați pe aeroporturile din Franța, unde polițiștii de frontieră le controlează actele, deși am intrat în Schengen.

Reacția Consulatul României la Paris

La această oră, Consulatul României la Paris cere explicații autorităților franceze pentru umilința la care sunt supuși românii ținuți la porțile Europei, anunță Ministerul de Externe.

MAE subliniază că misiunile diplomatice și oficiale consulare ale României în celelalte state membre ale Spațiului Schengen mențin situația în atenție și sunt pregătite să acorde asistență consulară.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe: "Rog românii să sesizeze dacă sunt victimele unor a unor astfel de controale"

Întrebat dacă vede această situaţie ca niște controale aleatorii sau vorbim de o situație generală, europarlamentarul Vlad Gheorghe a spus:

"Vorbim de o situație generală și am primit dovezi de la românii noștri care au pățit aceleași lucruri pe multe dintre aeroporturile din Europa în aceeași zi, dar și în zilele următoare.

S-a întâmplat la Berlin, s-a întâmplat la Malma, s-a întâmplat la Copenhaga, s-a întâmplat la Amsterdam și în multe alte locuri de unde, repet, am primit de la emailuri până la poze și mesaje pe rețelele sociale. Îi rog pe români să trimită în continuare dacă sunt victimele unor a unor astfel de controale. Și asta arată că nu sunt controale aleatorii, așa cum am discutat și eu cu polițiștii, care m-au controlat și pe mine și care n-au putut să îmi spună de la ce avion au venit, care avion a fost controlat înainte de avionul de București și nici ce avion urmează să controleze după avionul de București.

Dacă totul era aleatoriu, toate informațiile astea puteau să fie puse la dispoziție, dar n-au făcut-o. Au spus doar că așa le-au spus superiorii să facă, să controleze avionul care vine de la București.

"Am depus această plângere formală la Comisia Europeană"

Am depus această plângere formală la Comisia Europeană pentru că, comisia are atributul, dar și datoria de a verifica cum regulile Schengen sunt puse în aplicare. Și, atenție, Comisia poate să dea și amenzi celor care nu respectă regulile Schengen. Ori, în opinia mea, cât timp sunt targetate doar avioanele care vin din România și avem mesaje de la români care au văzut și controale în ceea ce privește avioanele care vin de la Sofia, deci, cât timp sunt organizate controale numai la pentru aceste două țări, avem o problemă.

Înseamnă că unele dintre țările din Schengen nu au înțeles că noi suntem în continuare cetățeni egali cu ai lor și mai mult, în sfârșit am intrat măcar în acest Schengen aerian, iar comisia are obligația să intervină și să repare lucrurile și, la fel, să obțină amenzi de la aceste țări, dacă este cazul", a spus la Antena 3 CNN europarlamentarul Vlad Gheorghe.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close