Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România la 40 de grade Celsius. Directorul ANM anunţă încă o lună cu temperaturi record

România la 40 de grade Celsius. Directorul ANM anunţă încă o lună cu temperaturi record

Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat prognoza pentru următoarele zile. România este la această oră împărțită între două fenomene meteorologice extreme de caniculă şi furtuni.

România la 40 de grade Celsius. Directorul ANM anunţă încă o lună cu temperaturi record
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iul 2021   •   19:09

Până la această oră sunt în vigoare două Coduri galbene. Prima atenționare meteorologică a intrat în vigoare la ora 13:00 și este valabilă până astăzi la ora 22:00.

În această perioadă pot fi furtuni, averse cu caracter torențial și grindină. Zonele afectate sunt județele Suceava, Botoșani, Iași, Bacău, Vrancea, Buzău dar și Prahova.

Al doilea Cod galben este în vigoare de azi până vineri. Aici nu mai vorbim de ploi și grindină, ci de un val de căldură. Astfel cei care stau în nord-vestul, vestul și sud vestul țării vor suporta temperaturii ridicate, iar disconfortul termic va depăși pragul critic de 80 de unități. Maximele vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius la umbră.

Nu doar țara noastră este lovită de acest val de căldură. Dacă ne uităm la harta Europei vedem foarte clar că țări precum Grecia, Italia, Ungaria, Croația și Bulgaria se află sub incidența aceluiași val de căldură.

Mai mult decât atât în acest weekend vor  fi temperaturi record în Spania și Portugalia peste 45 de grade Celsius.

Directorul ANM anunță prognoza pentru următoarele zile

„Ne așteptăm ca valurile de căldură să continue și să vorbim și pe parcursul săptămânii viitoare de disconfort termic accentuat în jumătatea vestică a țării acolo unde temperaturile se vor situa frecvent peste 33-36 posibil 37 de grade Celsius.

Așadar, luând în considerare aceste trei zile pentru cele 10 județe din partea de vest sud-vest a țării, acolo unde deja am înregistrat local în sud-vest la Băile Herculane și la Calafat 37 de grade Celsius, iar temperatura resimțită a fost pe areale extinse din partea de vest, sud-vest a țării de 38 car 40 de grade Celsius.

Nu în ultimul rând, indicele de temperatură de umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități, este posibil ca și pe parcursul săptămânii viitoare să luăm în considerare același a ecart al valorilor de temperaturi și același disconfort termic în accentuare de la o zi la alta, dar mai ales persistent.

România cu nopţi tropicale 

Pentru că și nopțile vor fi tropicale vom înregistra nopți în care valorile de temperaturi să nu coboare sub 20 de grade Celsius. Vorbim în același timp pentru jumătatea vestică a țării, în special de disconfort termic accentuat și o vreme caniculară, dar este posibil și mâine să mai vorbim la nivel de local de perioade de instabilitate atmosferică accentuată în zonele de deal de munte, iar la nivel local chiar în partea de centru și est a țării", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la News Hour with CNN de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu ANM canicula
Parteneri
Sprijinul americanilor pentru Ucraina s-a prăbușit
x close