Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România ar putea rămâne fără curent! Directorul Hidroelectrica spune cât de posibil e acest scenariu

România ar putea rămâne fără curent! Directorul Hidroelectrica spune cât de posibil e acest scenariu

E posibil ca România să ajungă în scenariul negru în care trebuie să închidă lumina. Asta dacă nu se vor construi noi centrale de producere a electricităţii. 

România ar putea rămâne fără curent! Directorul Hidroelectrica spune cât de posibil e acest scenariu
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Marwan Naamani
de Silvia Preda    |    10 Dec 2021   •   19:23

Este avertismentul directorului Hidroelectrica. Legislaţia clară şi birocraţia simplificată, de asta am avea nevoie să evităm să se întâmple. 

Directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea, a vorbit vineri, la "News Hour with CNN", despre riscul ca România să ajungă în scenariul "apocaliptic în care stinge lumina".

România ar putea rămâne fără curent! Cât de posibil e acest scenariu dacă nu se schimbă nimic?

"Cred că avem şansa să ne organizăm din timp. Suntem la început de drum în ceea ce priveşte tranziţia energetică, însă un orizont 2030 dacă pare îndepărtat acum, din punct de vedere al timpului în care se pot organiza investiţii de anvergură care să asigure tranziţia de la un sector în care încă depindem de 20-25% de combustibil fosil către un sector 100% verde, în contextul provocărilor birocratice pe care le-am analizat inclusiv în comisia de anchetă, nu este un orizont foarte îndepărtat", a spus Bogdan Badea, directorul Hidroelectrica.

"Am dori să atragem atenţia pentru a putea fi pregătiţi în 2030, pentru ceea ce se va întâmpla, pentru ce ne-am asumat, trebuie să ne apucăm acum de treabă", a mai spus directorul Hidroelectrica, vineri seară, la Antena 3.

"Trebuie să luăm deciziile pe care trebuie să le luăm, să umblăm la legislaţie astfel încât să uşurăm foarte mult partea de avizare şi să intrăm cât mai repede cu investiţiile în faza de execuţie", a adăugat el.

România ar putea rămâne în beznă, avertizează şeful Hidroelectrica 

"Targetul (de reducere a emisiilor pe care şi l-a asumat România – n. r.) este, din păcate, unul extrem, extrem de urgent.

Suntem în ceasul al treisprezecelea, nici măcar nu mai suntem în ceasul al doisprezecelea în ceea ce priveşte tranziţia spre un sector energetic mai verde.

Vedem că avem deficit de capacităţi de energie de ani de zile, ceea ce în România nu s-a mai întâmplat, preţul carbonului este la un nivel fără precedent, ceea ce va genera premisele închiderii accelerate a centralelor pe bază de combustibili fosili şi trebuie să punem ceva în loc foarte repede, altfel vom ajunge, sigur, în acel scenariu apocaliptic în care va trebui să stingem lumina.

Aceasta este realitatea", a subliniat şeful Hidroelectrica.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close