Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România riscă să rămână fără banii de la Uniunea Europeană | Unde avem probleme

România riscă să rămână fără banii de la Uniunea Europeană | Unde avem probleme

Guvernul mai are un motiv de îngrijorare. În afară de protestele sindicale, Bruxelles-ul avertizează că riscăm să pierdem din fondurile structurale și chiar din PNRR.

România riscă să rămână fără banii de la Uniunea Europeană | Unde avem probleme
Sursa foto: Pixabay | Pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iun 2023   •   18:44

Riscăm să pierdem din fondurile structurale și chiar din PNRR în cazul în care România nu își respectă promisiunea dat Bruxelles-ului de a nu depăși 4,4% din PIB, însemnând deficitul bugetar pe acest an.

Însă, din ce spun experții la Bruxelles, care s-au uitat până acum pe presupusele și anunțatele majorări salariale că ar putea fi atinsă această țintă de deficit tocmai din vară, chiar la sfârșit de luna august, ceea ce ar însemna că ultimele luni rămân neacoperite.

Și în cazul în care Bucureștiul nu pune bani în loc din altă parte, fie că taie alte cheltuieli sau găsește alte surse de finanțare, atunci cu un astfel de deficit, atins deja în luna septembrie, e posibil ca Bruxelles-ul să ia măsuri împotriva României tocmai pentru că nu-și respectă promisiunile.

Iar asta înseamnă să nu mai acorde o parte dintre fondurile structurale și chiar să pună în pericol banii din PNRR.

În momentul de față mai știm că specialiştii de la Bruxelles vor face o analiză în luna septembrie. Analiză de care Guvernul ar fi aflat recent. 

Vorbim de o analiza pe cheltuielile pe prima jumătate de an făcute de Guvern și cum arată execuția bugetară până în luna august. 

În cazul în care aceasta analiză nu iese bine atunci am putea vedea cum ne sunt tăiate o parte din fondurile europene.

×
Subiecte în articol: PNRR Comisia Europeana fonduri europene
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close