Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Suedia e pregătită de un nou vot pe Schengen, Austria şi Olanda încă nu. Care mai sunt şansele pentru România

Suedia e pregătită de un nou vot pe Schengen, Austria şi Olanda încă nu. Care mai sunt şansele pentru România

Premierul Suediei promite că va pune pe ordinea de zi chestiunea extinderii spaţiului Schengen, aşteptată de România şi Bulgaria.

Suedia e pregătită de un nou vot pe Schengen, Austria şi Olanda încă nu. Care mai sunt şansele pentru România
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Ian 2023   •   19:05

A făcut anunţul chiar în plenul Parlamentului European, dar nu este clar când se va întâmpla un nou vot.

Cel mai probabil nu va avea loc la Consiliul JAI din martie, în condiţiile în care Austria încă blochează România, Olanda încă blochează Bulgaria, iar cele două ţări nu sunt discutate separat.

Care mai sunt şansele ca România să intre în Schengen anul acesta

Martor a fost şi europarlamentarul Eugen Tomac la anunţul premierului suedez la Strasbourg.

"Cred că acest semnal politic transmis astăzi în plenul Parlamentului European reprezintă un prim pas în care se pot schimba lucrurile. Cel puțin am văzut un șef de guvern care deține președinția Uniunii Europene, care pentru prima dată, foarte ferm și clar, a spus dar știm că sunteți dezamăgiți, susținem să fie pusă pe ordinea de zi extinderea spațiului Schengen. (...) 

Sunt, personal, însă extrem de rezervat, pentru că am văzut că până la această oră, cel puțin în ceea ce privește Austria, nimeni nu a dorit să dea niciun semn de normalitate. Atât timp cât noi îndeplinim toate criteriile, nu din acest an ci din 2010.

S-au desecretizat documente ale Comisiei Europene prin care putem constata că încă de atunci lucrurile erau destul de limpezi și de clare. Însă aici nu mai avem parte de un conflict politic, aici, din păcate, avem parte de un conflict juridic, pentru că deși comisia spune DA, Parlamentul spune DA, Consiliul European blochează prin Austria, în cazul nostru, acest drept legitim", a spus Eugen Tomac, marţi seară, la Antena 3 CNN.

Klaus Iohannis anunță strategia României, după ce am fost umiliți de Austria: ”Locul nostru este în Schengen”

Preşedintele Klaus Iohannis a reluat azi discursul potrivit căruia România este pregătită de aderare.

Succesul finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare în 2022 trebuie completat anul acesta cu aderarea binemeritată la Schengen, pentru că România este pregătită din toate punctele de vedere, a spus Klaus Iohannis la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

"Locul României și al cetățenilor săi este în Schengen. Mulțumesc tuturor statelor care ne-au sprijinit și contăm pe sprijinul dumneavoastră și în continuare. Reafirm și în acest cadru că vom face toate demersurile care țin de noi, pe toate palierele și la toate nivelurile, astfel încât România să obțină o decizie favorabilă pentru aderarea la spațiul Schengen", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

×
Subiecte în articol: Schengen România Suedia Klaus Iohannis
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close