Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România a trimis un adevărat arsenal în Ucraina: lansatoare mobile de rachete, obuziere, TAB-uri, mitraliere și muniție | Site-ul de analiză militară Oryx spulberă tăcerea autorităților de la București

România a trimis un adevărat arsenal în Ucraina: lansatoare mobile de rachete, obuziere, TAB-uri, mitraliere și muniție | Site-ul de analiză militară Oryx spulberă tăcerea autorităților de la București

Reprezentanții autorităților române, începând cu președintele Klaus Iohannis, au păstrat discreția de fiecare dată când au fost întrebați de contribuția țării noastre la efortul de război al Ucrainei, după ce a fost invadată de Rusia.

România a trimis un adevărat arsenal în Ucraina: lansatoare mobile de rachete, obuziere, TAB-uri, mitraliere și muniție | Site-ul de analiză militară Oryx spulberă tăcerea autorităților de la București
Sursa foto: Sursa: Wikipedia / locotenent Bogdan Rădulescu
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Aug 2023   •   18:40

Poziția României contrastează puternic cu a altor state foste comuniste - de exemplu, Polonia - care au făcut anunțuri publice în legătură cu livrările de armament către Kiev.

Totuși, informații sporadice, niciodată confirmate oficial de autoritățile române, au indicat că trupele ucrainene au primit armament produs în țara noastră.

Mai mult, ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, aflat la Bucureşti anul trecut, a mulțumit României pentru ajutorul pe care l-a acordat Ucrainei încă de la începutul invaziei Rusiei.

Citește și: Klaus Iohannis: "România de astăzi beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa"

În acest context, site-ul de analiză militară din surse deschise Oryx (oryxspioenkop) a publicat recent un material detaliat în legătură cu contribuțiile aduse de România, sub formă de arme și muniții, de partea Ucrainei, la războiul declanșat de Rusia în țara vecină.

Pe lista publicată de Oryx se află lansatoare de rachete de fabricație autohtonă, obuziere, mitraliere grele, sisteme de conducere a focului, muniții pentru categoriile de armament menționate și echipament de protecție (căști și veste antiglonț).

Lista detaliată a categoriilor, care nu precizează cantitățile exacte livrate, în continuare.

  • Lansatoare de rachete multiple APR-40 calibrul 122. APR este acronimul românesc pentru Aruncător de Proiectile Reactive. Modelul a fost dezvoltat în perioada comunistă. Livrate înainte de luna mai 2023 (foto galerie)
  • Obuziere tractate M1981 (D-20) calibrul 152 mm. Livrate în mai 2023. Un astfel de tun a apărut în imagini distribuite pe X (Twitter) de contul Ucraine Weapons Tracker.
  • TAB-71M (transportoare auto blindate). Livrate înainte de noiembrie 2022 (foto galerie)
  • Mitraliere grele DȘK. Livrate înainte de decembrie 2022 (foto galerie)
  • Muniție de calibru 12,7 mm pentru mitraliere grele. Livrată înainte de noiembrie 2022
  • Grenade autopropulsate PG-7(V)M (înainte de octombrie 2022) și grenade autopropulsate PG-9V (înainte de iulie 2023)
  • Muniție PG-9 de 73 mm pentru pușcă anti-tanc fără recul (înainte de octombrie 2022)
  • Proiectile HE 346-E (OG-9) de 73 mm (înainte de februarie 2023)
  • Proiectile O-832-MC de mortieră, calibrul 82 mm (înainte de noiembrie 2022)
  • Rachete 9M22U-S de 122 mm (înainte de octombrie 2022)

Conform sursei citate, livrările din România au mai inclus 2000 de căști militare de protecție și 2000 de veste antiglonț, livrate în februarie 2022 dar și baterii de conducere a focului la distanță PRO OPTICA ANUBIS care echipează vehiculele blindate turcești Kirpi (înainte de februarie 2023) și cantități importante de benzină și motorină.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cine este în spatele Oryx

Conform informațiilor din spațiul public, Oryx sau Oryxspioenkop este un site web olandez de analiză militară care utilizează informații cu sursă deschisă (OSINT) și care prezintă efortul documentar al unui grup de cercetare în studiul războiului.

Este condus de Stijn Mitzer și Joost Oliemans, care au lucrat în trecut pentru site-ul de investigații Bellingcat.

Site-ul și-a câștigat o reputație la nivel internațional prin materialele publicate începând cu invazia rusă din Ucraina pe tema armamentului utilizat (și distrus) în confruntările dintre trupele Moscovei și ale Kievului, dovezile utilizate pentru susținerea articolelor fiind în special de natură vizuală.

Foto: lansator românesc de rachete multiple ARPA-40 pe șasiu DAC
 

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close