Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Roșiile "românești" din piețe, proveniență necunoscută: Clienții dau chiar și 50 de lei pe o pungă, deși nu există dovezi că tomatele sunt autohtone

Roșiile "românești" din piețe, proveniență necunoscută: Clienții dau chiar și 50 de lei pe o pungă, deși nu există dovezi că tomatele sunt autohtone

Roşiile româneşti sunt cele mai căutate în pieţe, în această perioadă. Cumpărătorii dau chiar şi 13 lei pe un kilogram, însă nu ştiu foarte sigur ce cumpără. Nimeni nu le dovedeşte, cu acte, că tomatele de pe tarabe sunt într-adevăr produse în România. Iar ei merg pe încredere.

Roșiile "românești" din piețe, proveniență necunoscută: Clienții dau chiar și 50 de lei pe o pungă, deși nu există dovezi că tomatele sunt autohtone
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    14 Mai 2021   •   19:33

În pieţele din Capitală, roşiile româneşti se vând pe bandă rulantă. Oamenii sunt dispuşi să lase chiar şi 50 de lei pentru o pungă plină, motiv pentru care aprovizionarea se face de mai multe ori pe zi. Clienţii merg, însă, pe încredere şi nu verifică provenienţa mărfii.

"Le cunosc dupa pieliţa care există pe deasupra. Asta e mult mai subțire, aia e mult mai groasă. Așa cred eu, asta e credința mea, ca sunt românești.", spun oamenii care le cumpără.

Deşi legumicultorii trebuie să afişeze atestatul de producător într-un mod vizibil şi lizibil, unii ignoră acestă obligaţie.

Mai mult, în România, nu există însă metode ştiinţifice disponibile pentru a verifica dacă o roşie e românească sau din import. Se poate verifica doar istoricul tomatei, prin identificări înregistrate.

"Nici din punct de vedere ştiinţific, nici din punct de vedere al omului de rând nu putem determina în mod uzual aceste lucru. Metoda ar exista prin RMN dar nu există baze de date, în Romania, în acest sens, deci nu putem determina.", avertizează directorul general ICA, Alexandru Cîrîc.

România a importat, în 2020, peste 16.000 de tone de roşii, cu 17% mai mult faţă de anul precedent, potrivit datelor Eurostat. Valoarea importurilor de tomate a ajuns la aproape 29 de milioane de euro anul trecut.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close