Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum au trăit rușii pe frontul de lângă Kiev. Dezvăluirile făcute de un soldat ucrainean

Cum au trăit rușii pe frontul de lângă Kiev. Dezvăluirile făcute de un soldat ucrainean

Soldaţii ruşi trimişi, încă de la începutul războiului să cucerească în forţă Kievul, au trăit în condiţii greu de imaginat. Ar fi trebuit să-şi îndeplinească misiunea în doar trei zile, însă, din cauza proastei pregătiri şi a rezistenţei ucrainene îndârjite, ofensiva lor a durat aproape o lună.

Cum au trăit rușii pe frontul de lângă Kiev. Dezvăluirile făcute de un soldat ucrainean
Sursa foto: Twitter/ Euan MacDonald
de Gabriel Dano    |    19 Apr 2022   •   18:55

O ofensivă care s-a dovedit, în final, fără sorţi de izbîndă. Aceştia s-au adăpostit într-o pădure din împrejurimile capitalei, iar pe lângă atrocităţile comise, ceea ce au lăsat în urmă arată şi o totală lipsă de disciplină.

Printre copaci, la aproximativ o oră de mers cu maşina înspre nord din Kiev, se află urmele unei vaste tabere ruse. Forţele speciale ucraienene au oferit reporterilor CNN un tur.

În subteran a rămas o reţea întinsă de puncte de luptă, posturi de comandă, zone de dormit şi depozite de muniţie. "Peste tot sunt semne ale felului în care ruşii au trăit, semne ce arată că traiul lor de-aici nu a fost nici unul disciplinat, nici confortabil.

Este atâta linişte acum. Doar sunetul păsărilor şi al unei adieri uşoare, dar, până mai acum, zona a fost ocupată de şase mii de soldaţi ruşi, adăpostiţi de această pădure. Într-o tabară atât de întinsă, că nici nu poţi spune unde începe şi unde se termină. Să trăieşti aici, de-a lungul celor mai reci zile de iarnă, nu a fost uşor. Patru săptămâni au stat, foarte aproape de Kiev, după ce au eşuat să cucerească rapid oraşul", explică reporterul CNN.

Armata rusă nu s-a limitat doar la pădure. Comandanţii de trupe au trăit în condiţii ceva mai bune într-un sat din apropiere. Oamenii de acolo au relatat întâmplări supărător de cunoscute deja. Vitali, mecanic de meserie, spune că a fost deţinut şi interogat pentru aproape 24 de ore. A fost bătut, legat la mâini şi la ochi şi supus unor execuţii simulate.

Spune că nu a mai trăit niciodată o asemenea frică şi a crezut constant că acelea sunt ultimele sale clipe. Preotul satului descrie cum a avut de-a face cu urmări ale unei cruzimi încă şi mai mari.

"Spune că a găsit într-o grădină cinci oameni torturaţi şi apoi ucişi. Încă doi în pădure, iar ruşii i-au adus şi două femei moarte, pe care i-au cerut să le îngroape. Alţi ruşi din zonă au campat pe câmp, alături de piese de artilerie şi au furat ce au putut pentru un minim confort. O saltea, alcool, o carte scrisă de Shakespeare.

Din aceste poziţii de tragere, rachetele au zburat pe cer înspre Hostomel, care se află destul de aproape. Iar adesea civilii au fost cei care au avut de suferit".

Reportajul CNN, pe larg, în materialul video:

×
Subiecte în articol: News Hour with CNN Război Ucraina
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close