Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Salariile românilor ajung doar pentru mâncare și facturi, potrivit INS. Cheltuielile lunare au crescut mai mult decât veniturile

Salariile românilor ajung doar pentru mâncare și facturi, potrivit INS. Cheltuielile lunare au crescut mai mult decât veniturile

Cheltuielile medii lunare ale unei gospodării au crescut în ultimul an cu 371 de lei, ceva mai mult ca veniturile, arata ultimele date ale Institutului National de Statistică. Cei mai mulţi bani îi cheltuim pe produse alimentare şi nealimentare, servicii şi facturi.

Salariile românilor ajung doar pentru mâncare și facturi, potrivit INS. Cheltuielile lunare au crescut mai mult decât veniturile
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    09 Iul 2021   •   19:03

Muncim cât să mâncăm, să bem şi să plătim facturi. În primele 3 luni ale acestui an, cheltuielile au reprezentat 84,7% din veniturile totale ale unei gospodării.

Dacă ne referim la venituri lunare, acestea au fost în medie de 2.157 lei de persoană, adică puţin peste 5.400 lei pe gospodărie. Puţin peste 68% din acesti bani sunt venituri salariale, 10% venituri din prestaţii sociale, iar 7,4% venituri în natură, potrivit INS. În mediul urban, veniturile sunt cu aproximativ 1.000 lei mai mari decât în mediul rural.

În ceea ce priveşte cheltuielile, acestea sunt de 4.640 lei lunar pe gospodărie. Mai mult de 60% reprezinta cheltuielile de consum si 33,7% impozite si contributii.

O treime din ce cheltuim se duce pe produse agroalimentare si bauturi nealcolice, putin peste 17 % sunt bani pe care ii dam pe facturi la apa, electricitate, gaze, iar 8,1% sunt cheltuiti pe bauturi alcoolice si tutun.

Alte cheltuieli sunt reprezentate de transport, sanatate, educatie, iesiri in oras la cafenele si restaurante. În oraşele mici sau în mediul rural, în schimb, oamenii se plâng că din salarii nu mai rămâne nimic după plata facturilor şi aprovizionare.

Venituri şi cheltuieli medii pe gospodărie în trimestrul I din 2021

Venituri totale lunare gospodărie: 5.476 lei

Cheltuieli totale pe gospodărie: 4.640 lei

Cheltuielile reprezintă 84,7% din totalul veniturilor.

Mamă cu patru copii: "Lucrez trei schimburi pe 1500 de lei"

Economia României duduie. Sau cel puţîn aşa se vede de la Palatul Victoria din Capitală. Oamenii de la sat se descurcă greu şi îl contrazic pe premier.

În comuna Dumbrăvița, judeţul Braşov aceștia spun că muncesc în 3 schimburi, au copii și familii de întreținut și câștigă mai puţin de 2.000 de lei.

"Lucrez trei schimburi pe 1500 de lei. Pe mâncare, cu patru copii ce să faci? Și curent, cablu, că altceva nu poți să faci nimic. Nici nu-mi ajunge, apăi să mai pun și deoparte.", spune o mamă cu patru copii, din localitate.

Aceeași situație este și în Covasna. Oamenii au prea puțini bani din care trebuie să cumpere alimente, să plătesca apă, gazul și curentul.

Și pentru tineri este foarte greu, au copii la rândul lor de crescut, plătesc taxe. Majoritatea banilor se duc pe mâncare.

 

×
Parteneri
Schimbări pentru românii care cotizează la Pilonul II de pensii!
x close