Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Poveşti emoţionante cu saşii care revin în locurile în care s-au născut

Poveşti emoţionante cu saşii care revin în locurile în care s-au născut

Hermann şi Hildegard Gross au fost forţaţi să-şi lase în urmă viaţa construită în România, pentru a pleca în Germania la familie. Au iubit atât de mult ţinutul din care au plecat, încât s-au întors acum şi petrec în micuţul sat săsesc din Transilvania mai bine de şase luni pe an.

Poveşti emoţionante cu saşii care revin în locurile în care s-au născut
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Maria Linda    |    Liviu Dochiţă    |    04 Noi 2022   •   20:55

Şi-au recuperat casa şi pământul, ambele pierdute în anii '80, iar locuinţa lor s-a transformat în loc de întâlnire pentru saşii care nu şi-au mai găsit moştenirea acolo.

Dacă străbateți Podișul Transilvaniei la ceas de toamnă, veți descoperi un loc desprins parcă din povești. E Biertanul cu trecutul glorios și, uneori, foarte dureros al comunității de sași din inima Transilvaniei. Localnicii spun că e cel mai frumos din întreg ținutul. Nici nu-i de mirare că mulți dintre cei care au fost nevoiți să-și părăsească satul pentru a pleca la familiile din Germania s-au reîntors pentru a-și recupera pămantul și, cel mai important, spun ei liniștea.

Herman Gross: "Ce-am lăsat în urmă. Am lăsat un gol, un gol mare"

Herman și Hildegard Gross au trăit o viață în Biertan. Și-au făcut un rost în micuța așezare și au păstrat cu sfințenie obiceiurile și cultura ținutului, fără a deranja în stânga și-n dreapta. Nimic nu părea să schimbe traiul liniștit al familiei Gross din Biertan. Până într-o zi, însă, când au fost anunțați că pot pleca în Germania.

S-au reîntors în țară, imediat după Revoluție, însă nu mai aveau nimic din ceea ce agonisiseră o viață.

Biertan, locul în care saşii îşi recuperează trecutul comunităţii

Dupa câțiva ani buni, Herman și Hildegard au reușit să reintre în posesia casei pe care au pierdut-o în anii 80. Sunt printre puținii sași care au reușit. Astăzi, cocheta construcție, amenajată în cel mai pur stil săsesc, a devenit și locul în care poposesc sașii rămași fără case, care se reîntorc în Biertan. I-a convins chiar și pe nemții care nu auziseră de țara noastră să vină aici.

După 6 luni petrecute acasă în Biertan, Herman și Hildegard se reîntorc în Germania la familie și prietenii sași de acolo. 

 

×
Subiecte în articol: saşi Herman Gross Biertan
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close