Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Scandalul "centrului de poliție" chinez din România | Ce s-a întâmplat acum șase ani la Dobroești

Scandalul "centrului de poliție" chinez din România | Ce s-a întâmplat acum șase ani la Dobroești

Autoritățile de la București au dezmințit, luni, că ar exista acorduri semnate cu reprezentanți chinezi pentru înființarea, în România, a unor "secții de poliție" ale regimului de la Beijing.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Dec 2022   •   19:31

Informații în acest sens au fost prezentate anterior de CNN, care a citat raportul unui ONG spaniol, Safeguard Defenders.

Organizația a inventariat circa 100 de astfel de centre în peste 50 de țări, care ar avea rolul de a monitoriza, intimida și chiar de a repatria cu forța cetățeni chinezi aflați în străinătate.

Safeguard Defenders plasează România, alături de alte state, pe lista țărilor în care ar funcționa "secțiile de poliție" de peste mări ale Beijingului.

Mărturii video prezentate de Antena 3 CNN arată că suspiciunile continuă să existe, în pofida dezmințirilor autorităților de la București.

O delegație chineză a propus semnarea unui protocol cu poliția unei comune din Ilfov

Astfel, potrivit Antena 3 CNN, o delegație chineză din orașul Nantong a făcut în urmă cu șase ani o vizită la Dobroeşti, în apropiere de București.

Cu doi ani în urmă, cele două localități se înfrățiseră oficial iar Dobroești era localitatea cu cea mai mare comunitate de chinezi din țară.

La momentul respectiv, delegația chineză a efectuat o vizita de lucru la Primăria și la Poliția din comună. 

"Vrem să semnăm un memorandum de colaborare între polițiile din localitățile noastre, cu acordul ministerului Securității Publice din China. Poliția din Nantong e dispusă să semneze cu poliția din Dobroeşti un protocol de colaborare pentru protejarea chinezilor și, reciproc, a românilor, dacă sunt în China", spunea, atunci, reprezentantul chinez. 

"În zona unde sunt mai mulți cetățeni chinezi, noi avem în intenție să extindem mai mult supravegherea video (...) Dacă ați putea să ne sprijiniți, să ne ajutați cu aparatură de genul acesta, mai performantă", cerea, la rândul său, Răzvan Stoica, primar interimar în Dobroești în 2016.

Oficialii chinezi au promis că vor sprijini partea română în vederea ameliorării logisticii, dar și pentru instruire, dotare, supraveghere și intervenție în cazuri de crimă organizată, precum și în ceea ce privește condițiile de repatriere a celor care intră în conflict cu legea.

Delegația chineză a revenit în 2018 în localitate, menționează Antena 3 CNN.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close