Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Scandal în coaliţie înainte de rotativa premierilor | Cine va avea ministerele cu cei mai mulţi bani

Scandal în coaliţie înainte de rotativa premierilor | Cine va avea ministerele cu cei mai mulţi bani

Împărțirea ministerelor înainte de rotativa premierilor naște tensiuni în coaliţia de guvernare. Pe ce se bat PSD și PNL.

Scandal în coaliţie înainte de rotativa premierilor | Cine va avea ministerele cu cei mai mulţi bani
Sursa foto: Arhiva Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    16 Ian 2023   •   18:41

Deși au un acord agreat la momentul formării coaliției, tot mai multe voci din coaliția de guvernare vorbesc de o renegociere a împărțirii ministerelor.

Adevărata miză a rotativei guvernamentale o reprezintă banii. Mai exact, cine va avea cele mai bogate ministere în an preelectoral și în an electoral cu 4 rânduri de alegeri.

Cele mai discutate sunt Ministerul Transporturilor și Ministerul de Finanțe, deținute acum de social-democrați, ambele cu bugete foarte mari.

Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, are un buget de 23,3 miliarde de lei care ar trebui să meargă din luna mai la Partidul Național Liberal.

Social-democrații ar primi la schimb Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu un buget jumătate din bugetul Ministerului Transporturilor, mai exact 11,7 miliarde de lei, MIPE fiind acum condus de liberalul Marcel Boloș.

Mai sunt încă 2 ministere foarte importante: Ministerul de Finanțe, condus de Adrian Câciu, acum de la social-democrați, care are 6,2 miliarde, însă este ministerul de la care vin banii pentru toate proiectele din executiv.

Așa că social-democrații nu ar vrea să îl piardă în momentul în care Marcel Ciolacu va deveni premier.

În locul acestui minister, PSD s-ar alege cu Ministerul Justiției, un minister care are și un buget mai mic, undeva la 3 miliarde de lei și nu prezintă interes pentru social-democrați.

Dacă până la urmă PSD va ceda finanțele către liberali ar cere la schimb Ministerul Fondurilor Europene, care gestionează banii europeni.

Tot în luna mai se vor schimba și secretariatul general al Guvernului cu cancelaria premierului, însă aici nu ar trebui să vedem probleme.

Disputa se dă pe ministerele bogate cu cât alegerile se apropie tot mai mult. 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close