Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Schimbări majore pentru concediul de sarcină și lăuzie. Se schimbă metoda de calcul!

Schimbări majore pentru concediul de sarcină și lăuzie. Se schimbă metoda de calcul!

Schimbări majore pentru indemnizaţii. Se schimbă metoda de calcul şi vor fi afectate şi cele care sunt acum în plată.

Schimbări majore pentru concediul de sarcină și lăuzie. Se schimbă metoda de calcul!
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mar 2023   •   18:39

Sunt schimbări majore în ceea ce priveşte indemnizaţia pentru mame, aprobate astăzi în şedinţa de Guvern.

Astfel, baza de calcul a indemnizațiilor nu mai poate fi mai mare decât valoarea a trei salarii minime brute pe țară, faţă de 12 salarii cât era până acum.

Decizia de acum va afecta şi contractele de asigurare care sunt deja în plată.

Modificări ale asigurării pentru concedii și indemnizații pe bază de contract încheiat cu casa de sănătate

Venitul lunar înscris în contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decât valoarea a trei salarii minime brute pe țară pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcină și lăuzie, conform modificărilor și completărilor Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate aprobate în ședința de guvern de astăzi, arată reprezentanții CNAS.

Totodată, venitul menționat va trebui să fie același cu cel înscris în declarația fiscală depusă în vedere plății contribuției de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declarație.

Citiţi şi: Ce le strică românilor vacanța cel mai des şi ce îi ajută să aibă cel mai reuşit concediu

Contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență de modificare și completare a OUG nr. 158/2005 se vor modifica prin acte adiționale, la notificarea casei de asigurări de sănătate, până la data de 1 a lunii următoare celei în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ.

Pentru aceste contracte, baza de calcul a indemnizațiilor de maternitate este media veniturilor asigurate înscrise în contract în ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

 

×
Subiecte în articol: indemnizatie mame
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close