Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Coșul de cumpărături costă cu aproape 10 lei mai mult decât în decembrie. Alimentele de bază care s-au scumpit cel mai mult

Coșul de cumpărături costă cu aproape 10 lei mai mult decât în decembrie. Alimentele de bază care s-au scumpit cel mai mult

Scumpirile continuă şi în 2023. Reporterii Antena 3 CNN monitorizează, în fiecare lună, preţurile din pieţe şi supermarketuri.

Coșul de cumpărături costă cu aproape 10 lei mai mult decât în decembrie. Alimentele de bază care s-au scumpit cel mai mult
Sursa foto: getty images | Jacobs Stock Photography Ltd
de Ştefan Petrică    |    09 Ian 2023   •   18:19

Astăzi, un coş cu produsele de bază este cu aproape 10 lei mai scump decât luna trecută. Printre produsele ale căror preţuri au crescut cel mai mult se numără lactatele şi fructele.

Luna trecută, pentru un coş cu produsele de bază, un român scotea din buzunar 166 de lei. Acum, acelaşi coş a ajuns să coste 174 de lei, adică cu 8 lei mai scump, ceea ce înseamnă echivalentul a aproximativ a 2 kilograme de cartofi.

Majoritatea românilor se adaptează la situaţie şi nu se înghesuie la cumpărături.

În acelasi timp, analistii estimează că preţurile se vor stabiliza în a doua jumătate a anului 2023. Pana atunci, însă, acestea vor continua să crească.

Potrivit Organizația pentru Alimentație și Agricultură, indicele preţurilor alimentelor a atins o medie de 143,7 puncte în 2022, în creştere cu 14,3% faţă de 2021, şi cel mai mare de când au început înregistrările în 1990.

Cerealele, carnea, lactate şi uleiuri vegetale au atins cote record, în timp ce zahărul a fost la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close