Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Fostul premier nipon Shinzo Abe, asasinat cu o pușcă improvizată din două țevi metalice | Ce se știe despre asasin și motivele acestuia

Fostul premier nipon Shinzo Abe, asasinat cu o pușcă improvizată din două țevi metalice | Ce se știe despre asasin și motivele acestuia

Politicianul japonez cu cel mai lung mandat de prim-ministru a fost ucis de un fost militar care a improvizat o armă de foc din două țevi metalice și o bucată de lemn.

Fostul premier nipon Shinzo Abe, asasinat cu o pușcă improvizată din două țevi metalice | Ce se știe despre asasin și motivele acestuia
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iul 2022   •   18:31

Shinzo Abe, fostul premier nipon, în vârstă de 67 de ani, a fost asasinat vineri dimineața la un miting electoral din orașul Nara.

Imaginile crimei au fost filmate la fața locului de martori.

Un bărbat înarmat cu ceea ce mai târziu s-a dovedit a fi arma improvizată s-a apropiat de Abe și a tras de două ori, din spate.

Transportat inițial cu o ambulanță, apoi cu elicopterul, fostul premier a ajuns la spital în stop cardio-respirator, cu răni grave.

Medicii s-au luptat pentru viața lui aproape cinci ore, dar nu au putut opri hemoragia masivă și au fost nevoiți să pronunțe decesul.

Ce au găsit anchetatorii la locuința asasinului

"A fost un act ticălos şi barbar care a avut loc în timpul unui proces electoral, care este baza democrației, și este absolut de neiertat", a declarat Fumio Kishida, premierul Japoniei și un apropiat al fostului șef de guvern.

Suspectul care l-a împușcat pe Shinzo Abe se numește Tetsuya Yamagami, are 41 de ani şi este un veteran al Forțelor de Autoapărare Maritimă din Japonia.

La locuința sa, anchetatorii au descoperit dispozitive explozive.

Yamagami și-a recunoscut fapta.

Reprezentanții poliției au spus într-o conferință de presă că individul avea "resentimente" față de o organizație din care credea că Shinzo Abe face parte.

Asasinarea lui Shinzo Abe, condamnată în toată lumea

Asasinarea fostului premier nipon, care a condus guvernul în două mandate, dintre care ultimul s-a întins din 2012 până în 2020, a generat un val de condamnări în toată lumea.

"Este șocant. Este, de asemenea, o pierdere personală atât de mare, pentru atât de mulți oameni", a declarat Secretarul de Stat american Antony Blinken

Si președintele Klaus Iohannis a condamnat atacul într-un mesaj pe Twitter.

Japonia are una dintre cele mai scăzute rate ale infracțiunilor comise cu arme de foc din lume, datorită legilor extrem de stricte.

Potrivit legislației, singurele arme de foc care pot fi vândute civililor sunt puștile de vânătoare, și asta, după multiple verificări.

Ce a mărturisit asasinul lui Shinzo Abe

"Ce ni s-a spus de către autorități este că individul care a deschis focul nu regretă deloc ce a făcut.

A vrut să facă asta, a vrut să-l ucidă pe fostul prim-ministru. Și-a confecționat o armă într-o țară unde deținerea de arme de foc este interzisă civililor, cu excepția armelor pentru vânătoare. În acest context, să auzi și să vezi cum se trage cu arma în timpul unui miting electoral este șocant. Acest individ de 41 de ani, care nu are un loc de muncă, le-a spus anchetatorilor că urăște un grup - pe care nu l-a nominalizat - din care crede că făcea parte și fostul premier japonez.

Am locuit în Japonia timp de patru ani și pot să vă spun că nicăieri în altă parte a lumii nu m-am simțit mai în siguranță, mergând la orice oră pe stradă. Părinții își trimit copiii de cinci ani cu metroul pe distanțe de mai mulți kilometri, pentru că nu-și fac griji în legătură cu siguranța lor. Și asta, fie că e vorba de un oraș mare sau de o localitate mică.

Predomină sentimentul de siguranță și acesta este, probabil, motivul pentru care, de zeci de ani, politicienii au putut să se apropie de alegători. Nu am asistat la asasinate politice de acest fel din anii '60 ai secolului trecut iar atacurile armate sunt foarte rare.

Întrebarea care se pune acum este dacă șocul acestui asasinat va schimba felul în care japonezii privesc societatea lor și felul în care interacționează cu politicienii ", a declarat Will Ripley, corespondent CNN, într-o relatare pentru News Hour With CNN.

×
Subiecte în articol: Shinzo Abe Will Ripley Klaus Iohannis
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close