Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Sistemul de reciclare garanție-returnare crește prețurile băuturilor. Data la care intră în vigoare și regulile pentru consumatori

Sistemul de reciclare garanție-returnare crește prețurile băuturilor. Data la care intră în vigoare și regulile pentru consumatori

Sistemul de reciclare schimbă prețurile băuturilor de la raft, fie ca vorbim de apă, răcoritoare, sau băuturi alcoolice.

Sistemul de reciclare garanție-returnare crește prețurile băuturilor. Data la care intră în vigoare și regulile pentru consumatori
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    04 Oct 2023   •   19:10

Românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată. Banii pentru peturi sau sticle vor putea fi recuperați dacă ambalajele sunt aduse în punctele de returnare organizate de comercianți.

Noul sistem de garanție-returnare va intra în vigoare de la 30 noiembrie 2023. Din păcate țara noastră cu un procent de aproape 14% este codașa Europei la capitolul colectare separată şi reciclare.

Cu zeci de sticle la reciclat vin periodic unii clienți, la un centru de returnare oragnizat de un hipermarket din Sectorul 4. O doamnă povestește că, la final, pisica ei este cea care se bucură de banii recuperați. Cu voucherul primit îi cumpără hrană.

În prezent, cei care recicleză primesc un voucher pe care îl pot folosi în magazin. Din 30 noiembrie 2023 sistemul de schimbă: vor putea primi banii plătiți pentru peturi, sticle sau ambalajele din aluminiu. Însă pentru fiecare băutura îmbuteliată cumpărată vor plati o garanție de 50 de bani.

Odată cu noul sistem de garanție-returnare consumatorul va primi pe loc valoarea garanţiei plătite iniţial. Și nu va fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

"Nu va exista o obligație a consumatorului să aducă înapoi recipientele la același magazin de unde l-au luat.", a precizat Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Potrivit Ministerului Mediului, în următorii ani, colectarea separată pentru aceste ambalaje va depăşi o rată de 90 - 95%, așa cum se întâmplă în orice altă ţară din vestul Europei. 

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close