Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Soluția ingenioasă pentru reducerea costurilor la încălzire | Descoperirea făcută de specialiștii de la Universitatea Politehnica

Soluția ingenioasă pentru reducerea costurilor la încălzire | Descoperirea făcută de specialiștii de la Universitatea Politehnica

Specialiştii Universităţii Politehnica din Bucureşti propun o soluţie inovativă pentru reducerea costurilor la încălzire. Este vorba despre un sistem bazat pe energie geotermală şi solară care reuşeşte să încălzească fără să consume energie electrică convenţională. În acest fel, poluarea se reduce, iar încălzirea şi răcirea clădirilor sunt asigurate la costuri minime.

Soluția ingenioasă pentru reducerea costurilor la încălzire | Descoperirea făcută de specialiștii de la Universitatea Politehnica
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Andreea Ştefan    |    24 Oct 2022   •   19:46

”Căldura produsă de pompele de căldură este stocata aici, într-un rezervor de 2.000 de litri, iar de aici folosim căldura pentru a încălzi această clădire, care are 400 de mp”, a explicat un specialist.

Totul, fără consum de energie electrică convenţională, adică fără costuri.

”Toată energia electrică consumată de acest sistem este produsă de panourile fotovoltaice instalate sus, pe clădire”, a mai precizat specialistul.

Sistemul de încălzire și răcire propus de Universitatea Politehnică s-a născut printr-un proiect european, în momentul în care centrala pe gaz a unui laborator din Facultatea de Energetică s-a stricat.

Instalația funcționează deja de 9 luni și produce peste 22 de grade Celsius pentru studenţi şi profesori.

Conform unui calcul al Universității, noul sistem poate să acopere încălzirea pentru aproximativ 10 apartamente de 70 mp.

Costul pentru achiziţia componentelor tehnice este de 130.000 de euro şi poate fi amortizat în circa 8 ani, spun specialiştii.

×
Subiecte în articol: incalzire
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close