Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Dialog cu un mecanic care rezolvă ITP la maşini defecte: "200 de lei, şefule, şi o facem"

Dialog cu un mecanic care rezolvă ITP la maşini defecte: "200 de lei, şefule, şi o facem"

Peste două milioane de maşini circulă fără inspecţia tehnică periodică, în România. Din rândul celorlalte - nu se ştie câte au obţinut avizul service-urilor legal.

Dialog cu un mecanic care rezolvă ITP la maşini defecte: "200 de lei, şefule, şi o facem"
Sursa foto: Getty
de Cristi Popovici    |    30 Iun 2021   •   18:47

Pentru bani în plus, mecanicii trec cu vederea defecţiunile şi dau undă verde rablelor să iasă în trafic. Apoi, numărăm în statistici accidentele. Iată dovada.
 
Mecanic: Nu putem trece de ITP, avem probleme la frâne.
Reporter: Şi nu se poate face nimic?
Mecanic: Nu prea avem ce să-i facem, dar o să încercăm să rezolvăm cumva, într-un fel.

Acest angajat al unei staţii ITP din Capitală promite că poate trece inspecţia unui autoturism vechi, cu grave probleme tehnice. Deviza lui - Cu bani, rezolvi orice.

Mecanic: Cam peste două ore, două ore jumate?
Reporter:E bine. Cât mă costă totul?
Mecanic: 200.
Reporter:  Deci 150 ITP-ul şi 200...
Mecanic: Da, da, da...O rezolvăm, n-o lăsăm aşa. Totuși, să vă schimbați plăcuțele după ce vă dăm ITP-ul.

Am arătat imaginile şi reprezentaților Registrului Auto Român, instituția care verifică stațiile unde se efectuează Inspecțiile periodice. Aceştia spun că ...

„Pentru încălcarea normelor în ceea ce privește efectuarea ITP, unui inspector i se poate suspenda atestatul sau i se poate anula, iar pentru a mai putea profesa, este nevoie de o reatestare în cadrul RAR.” 

Asta nu-i sperie însă pe mulţi angajați ai stațiilor ITP, care, pentru mici atenții, dau undă verde pe stradă unor mașini periculoase.

Rable, rable, rable. România este plină de Rable. Peste jumătate din mașinile înmatriculate în tara noastră, adică 3.8 milioane de vehicule, sunt mai vechi de 15 ani. Iar multe circula cu nereguli majore în traficul de zi cu zi.

Foarte multe nereguli, de la mașini cu foarte multa rugină, până la oglinzi legate cu sârma până la o dubă cu o masă autorizată de 350 de kg, doar atât are voie șoferul acela să transporte marfa de 359 de kg. Ghiciți cât are înăuntru. 2 tone jumate. 

Până la finalul zilei, poliţiştii au dat aproape 150 de amenzi şi au reținut peste 40 de certificate de înmatriculare.

×
Subiecte în articol: sosele rable itp
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close