Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Alertă de secetă: Europa rămâne fără apă | Avertismentul experţilor de la Observatorul European

Alertă de secetă: Europa rămâne fără apă | Avertismentul experţilor de la Observatorul European

Europa rămâne fără apă, este avertismentul experților de la Observatorul European al Secetei. Iată de ce întâmplă acest lucru.

de Claudia Popovici    |    06 Iun 2023   •   19:03

În primul rând din cauza verii și iernii trecute, perioadă catalogată ca fiind cea mai secetoasă din ultimii 500 de ani. Astfel, rezervele de apă au devenit din ce în ce mai limitate, ceea ce afectează direct agricultura. În Spania și Franța au izbucnit proteste din cauza lipsei de apă. Mai grav este că temperaturile se așteaptă să crească foarte mult în perioada următoare, așa că situația foarte precară a apei din Europa s-ar putea agrava și mai mult.

Luna trecută, guvernul spaniol a aprobat un pachet de 2,2 miliarde de euro în încercarea de a  atenua impactul secetei care a afectat sectorul său agricol. Ultimele date disponibile arată condiții de avertizare de secetă pentru mai mult de un sfert din blocul comunitar, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, în timp ce 8% din regiune se află atenție în stare de alertă de secetă.

Totuși, în contextul unei primăveri deosebit de variabile, cu inundații devastatoare pe care le-am văzut în ultimele săptămâni, ploile abundente au ajutat la a umplerea rezervoarelor și la îmbunătățirea umidității solului, însă nu suficient. O mare parte din nordul Europei și țări precum Spania, Franța, Portugalia din sud sunt încă destul de uscate. 

×
Subiecte în articol: seceta Europa
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close